Украйна търси вариант за евакуация от Мариупол с турски кораби

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че в момента се водят преговори относно посредническата роля на Турция при евакуацията на ранените от Мариупол на кораби.

Това каза той в интервю за турския канал Habertürk.

"Посредническата мисия (между Украйна и Русия – бел. ред.) ще бъде извършена от определени лидери. Турция е един от тях. Днес говорим за извеждане на ранените от Мариупол. И все още е рано да се говори за резултат от тази операция. Тя е отворена и тук има посредническа роля на Турция, защото планираме да го направим на корабите на Република Турция и затова те са необходими", каза Зеленски.

Той добави, че "без значение колко Украйна иска или не иска преговори с Русия, трябва да се предприемат ежедневни стъпки, за да се спасят колкото е възможно повече човешки животи".

"Трябва да намерим дори малки възможности за преговори с Руската федерация. Без това е трудно да приключим войната. Въпреки че няма желание за преговори след това, което видяхме в Буча", каза той.

Зеленски е уверен, че хуманитарните доставки от украинска страна не могат да достигнат до Мариупол, тъй като руската страна се страхува, че "светът ще види какво се случва там".

"Не знаем колко мариуполци са завършили живота си трагично. Но няма да могат да го скрият. Това са хиляди хора, невъзможно е това. Ще видим това, когато влезем в нашия град", каза Земенски.

На 6 април британското разузнаване потвърди влошаването на хуманитарната ситуация в Мариупол. Повече от 160 хиляди души нямат ток, комуникации, достъп до лекарства, топлина или вода.

Руснаците не спират въздушните удари по града. Тежките боеве продължават. Вчера се появиха съобщения, че руснаците вкарват в Мариупол мобилни крематориуми.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза, че над 5 хиляди цивилни са загинали по време на едномесечната руска обсада. Той съобщи, че 210 от жертвите са деца, а руските сили са бомбардирали болници, в една от която 50 души са изгорели живи.

Според Бойченко 90 процента от градската инфраструктура е разрушена от руските бомбардировки.

Руските окупатори блокират достъпа до хуманитарна помощ, за да принудят защитниците на Мариупол да се предадат.

Бойците от т.нар. ДНР арестуваха представители на мисията на Червения кръст и ги държаха почти цял ден зад решетките, съобщи във видеообръщение вицепремиерът по реинтеграцията на окупираните територии на Украйна Ирина Верешчу.

"Всеки ден се опитваме да проникнем в Мариупол, но окупационните войски и тяхното ръководство в Руската федерация блокират всички наши опити и опити на международни организации", каза тя.

Верещук каза, че екипът на Международния комитет на Червения кръст е имала всички необходими одобрения от руската страна и Украйна да пътува до Мариупол и да евакуира хората.

Екип на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) е извел конвой от автобуси и частни автомобили с над 1000 души до Запорожие, съобщи Ройтерс, като се позовава на съобщение на МКЧК, разпространено късно в сряда.

Според Червения кръст това е голямо облекчение за хората, които са изстрадали много и сега са на сигурно място. Но в Мариупол са останали още хиляди цивилни, които се нуждаят от хуманитарна помощ и евакуация, каза Паскал Хунд, ръководител на делегацията на Червения кръст в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини