Съдебен иск в Германия срещу Русия за военни престъпления

Двама бивши германски министри се обърнаха към федералната прокуратура с искане да започне разследване за военни престъпления срещу представители на руските власти, включително срещу президента Владимир Путин, във връзка с войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер и Герхарт Баум, бивши министри съответно на правосъдието и на вътрешните работи, обявиха днес, че искат да се възползват от възможността, която германското законодателство дава за преследване на тежки престъпления, извършени в чужбина, за да бъдат изправени пред правосъдието тези, които според тях носят отговорност за зверства в Украйна.

По-рано тази година високопоставен представител на сирийските власти стана първият осъден в Германия за престъпления срещу човечеството, след като бе приложено правилото за така наречената универсална юрисдикция.

Адвокат Николаос Газеас, който състави 140-страничния иск от името на двамата бивши министри, заяви, че той е насочен не само срещу управлението на президента Путин и 32-та членове на руския Съвет за сигурност, но и срещу "цял ред представители на руската армия".

Престъпленията, описани подробно в иска, варират от нападение срещу атомна електроцентрала до бомбардировка на родилен дом в Мариупол, каза той.

Газеас добави, че при вземането на решението си дали да образува дело или не, федералната прокуратура може да използва и сведения, придобити от разузнавателните служби.

Той се позова в частност на съобщение от днес в седмичното издание "Шпигел", според което германското външно разузнаване е прехванало радиосъобщения между руски войници, обсъждащи убийствата на цивилни в украинския град Буча.

Според Газеас въпреки че Международният наказателен съд вече е започнал разследване за възможни военни престъпления, има смисъл успоредно с него да има и разследвания в множество други юрисдикции, те по думите му могат да се допълват взаимно.

"Законът е оръжие в тази ситуация. И ние искаме да го използваме", каза Баум.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ай
    Айде
    2 0
    20:10, 8 апр 2022
    Айде още една идиотка. Малко ви беше през ВСВ та сега искате още веднъж. Как решавате на парче, този е виновен ,а този , че е разпалил стотици войни, те са миропомазани. Опитайте се. Путин ще ви разкаже играта. До сега използва най-старото си оръжие, но ще въведе и новото.
Последни новини