Състезание „Lesefüchse International” в Езиковата гимназия

"Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време - най-търпеливите учители."

                                                                                                       Ч.Елиът

               Живеем в модерен свят, в който развиващите се технологии заемат все по-голямо място. Разполагаме с  разнообразни средства за информация, комуникация и забавление, станали неизменна част от забързания ни делник.Напоследък се налага схващането, че младите хора по-рядко посягат към книгите. Не така мислятобаче младите читатели от клуб „LesefüchseInternational” към ЕГ „Христо Ботев”, които с въодушевление и ентусиазъм отново се присъединиха към семейството на „четящите лисици”.Гимназията за поредна година участва в международния проект и има вече утвърдени традиции. Любознателни, вдъхновени, мотивирани, членовете на клуба работиха върху съвременни немски произведения и дискутираха върху поставените в тях проблеми. Тази инициатива има за цел да насърчава младите хора да четат книги на немски език, да подобряват езиковата си компетентност, да развиват критическото си мислене и да изразяват своята позиция. Съобразно регламента училището избира победител, който участва в националния кръг на състезанието. Тази година „четящите лисици” поеха на пътешествие в света на героите от „Sideeffect“ (LukasErler) и  „EswardieNachtigall” (KatrinBongard), свят, пъстър и разнолик, изпълнен с приключения, трудности, забавления, любов, непредвидени обрати.

               На проведения училищен кръг младите читатели показаха, че четенето на книги на чужд език е не само предизвикателство, но може да се превърне в истинско удоволствие. Десетокласниците Едис Наим, Алев Мехмедали и Джейда Салиф  дискутираха на немски език върху актуални за нашето съвремие проблеми иморално-етични въпроси. Те показаха отлично владеене на езика и комуникативни умения. Убедително и аргументирано изразиха своето мнение за междуличностните взаимоотношения, брака по принуда, провеждането на изследвания на хора, тестващи медикаменти, любовта и нейните измерения, защитата на животните, търсенето на собствена идентичност. Учениците дадоха на своите учители препоръки за това, как литературата да бъде интегрирана по-успешно в учебните часове.

Едис Наим бе избран за победител и получи възможността да  представи училището на националния финал в град Ловеч. Всички участници в надпреварата бяха поздравени от Борислав Енчев, член на журито и участник в националния кръг на състезанието миналата година.Той пожела много бъдещи успехи на настоящия победител и изрази надежда „четящите лисици“ да поддържат тази успешна традиция и да запазят желанието си да пътешестват в необятния и вълнуващ  свят на книгите.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини