ОССЕ ще публикува констатациите от разследването на нарушения на правата на човека в Украйна

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в сряда ще публикува констатациите от своето разследване на нарушения на човешките права и зверствата, извършени в продължаващата руска война в Украйна, според говорителя на мисията на САЩ към ОССЕ.

Не е ясно какви ще са констатациите от доклада към този момент, съобщи CNN.

Докладът е резултат на продължила седмици мисия за установяване на факти, водена от трима експерти, избрани от Украйна от списък с експерти на ОССЕ. Това разследване беше задействано, след като 45 държави се позоваха на рядък механизъм на ОССЕ - Московския механизъм, който се използва за разследване на проблеми с правата на човека.

Докладът е бил споделен с членовете на ОССЕ във вторник и с Украйна миналата седмица, каза говорителят.

Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в ОССЕ, ще информира пресата след специално заседание на Постоянния съвет в сряда.

Според ОССЕ целта на експертната мисия е била да "установи фактите и обстоятелствата, свързани с възможни нарушения на ангажиментите на ОССЕ, както и нарушения и злоупотреби на международното право за правата на човека и международното хуманитарно право" и "установяване на фактите и обстоятелствата на възможни случаи на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително поради умишлени и безразборни атаки срещу цивилни и гражданска инфраструктура; и да събира, консолидира и анализира тази информация с оглед представянето й на съответните механизми за отчетност, както и на национални, регионални или международни съдилища или трибунали, които имат или могат да имат юрисдикция в бъдеще."

ОССЕ няма правомощията да наказва законно Русия, ако открие доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, но техните факти могат да бъдат предоставени на други органи, които имат тези правомощия.

Московският механизъм, който беше използван за стартиране на мисията за установяване на факти, е сериозна стъпка и според ОССЕ той е бил задействан само девет пъти от създаването си през 1991 г. Най-скоро е бил използван през 2020 г. за разследване на нарушаване на правата на човека в Беларус.

Русия, Украйна и Беларус са членове на ОССЕ.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ле
    Ленин
    0 0
    00:17, 14 апр 2022
    освен за тоалетна хартия, тази публикация за друго няма да послужи
Последни новини