Байдън нарече геноцид руските действия в Украйна

Байдън за първи път използва думата геноцид по време на реч във вторник. В предишни изказвания той се въздържаше да нарече случващото се Украйна геноцид.

"Вашият семеен бюджет, способността ви да напълните резервоара си, нищо от това не трябва да зависи от това дали диктаторът обявява война и извършва геноцид на половин свят разстояние", каза той на събитие в Айова.

След това Байдън повтори изявлението си по-късно през деня, като каза на репортери, че "става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи дори идеята да бъдеш украинец".

"И доказателствата се увеличават, различни са от миналата седмица, толкова повече доказателства излизат", продължи той. "Буквално ужасни неща извършват руснаците в Украйна, и ние само ще научаваме все повече и повече за опустошението – и ще оставим адвокатите да решат международно дали отговаря на изискванията, но определено ми се струва така."

Украинският президент Владимир Зеленски благодари в туит на президента на САЩ Джо Байдън във вторник, че използва думата "геноцид", за да опише руската инвазия в Украйна.

"Истински думи на истински лидер", написа Зеленски. "Наричането на нещата с имената им е от съществено значение, за да се противопоставим на злото. Благодарни сме за предоставената досега помощ от САЩ и спешно се нуждаем от повече тежки оръжия, за да предотвратим нови руски зверства".

Зеленски обвини Русия, че е извършила геноцид миналата седмица, след като значителен брой цивилни тела бяха открити в Буча след изтеглянето на руските войски.

"Наистина. Това е геноцид", каза Зеленски в интервю за "Face the Nation" на CBS News на 3 април. "Елиминирането на цялата нация и хората. Ние сме граждани на Украйна. Имаме повече от 100 националности. Става дума за унищожаването на всички тези националности."

Други световни лидери, като Борис Джонсън от Обединеното кралство и Анджей Дуда от Полша, също използваха думата "геноцид", за да опишат руските действия в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Из
    изкуфял дядка
    2 0
    19:51, 13 апр 2022
    корумпираното зомби може да нарича когото си иска, както си иска. Никой не го слуша, освен гъ-зо-лиз-ци-те в ЕС, дори и американците
Последни новини