Над 1000 морски пехотинци. Според Русия са се предали, според Украйна са пробили руската обсада на Азовстал в Мариупол

Битката за Мариупол не е свършила, но съобщенията на воюващите от деня са противоречиви, а независим източник под обстрела в блокирания град не е останал.

Повече от 1000 украински морски пехотинци са се предали в обсаденото украинско пристанище Мариупол, заяви днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Мариупол е главната цел на Москва в източната украинска Донецка област. 

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков каза, че 1026 войници от 36-а бригада на украинската морска пехота са се предали в металургичния завод в Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

Ако руснаците завладеят индустриалната зона "Азовстал", където морските пехотинци са се окопали, те ще имат пълен контрол върху пристанището, тясната ивица земя между районите под руски контрол на запад и изток, и ще осигури сухопътен коридор за руските войски и доставки.

Журналисти на Ройтерс, които придружават подкрепяните от Русия сепаратисти, свидетестват за огнени вълни, издигащи се днес от комплекса, цитира БТА. В репортаж от тази нощ на руската държавна телевизия за предполагаемото масово предаване на украински морски пехотинци бяха показани мъже в камуфлажни униформи, които носят ранени на носилки.

В тазсутрешната си сводка украинският генерален щаб казва, че руските сили продължават да атакуват "Азовстал" и пристанището. Представител на украинското министерство на отбраната заяви, че няма информация за предали се морски пехотинци.

Части от 36-та отделна бригада на морската пехота, защитаващи Мариупол, обсаден от руски нашественици, са пробили, за да обединят силите си с полк "Азов", съобщи Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна.

"В Мариупол части от 36-та бригада морска пехота в резултат на сложна и много рискована маневра пробиха, за да се свържат с полк „Азов“, който професионално осигури това събитие“, написа Арестович във Фейсбук в сряда.

Той уточни, че резултатите от пробива са, че "Азов" е получил значителни подкрепления, 36-та бригада избегнала разгром на частите ѝ и е получила допълнителни сериозни възможности - "на практика е спечелила втори шанс", а защитниците на града, сега заедно, сериозно са подсилили своите отбранителни способности.

"Като цяло отбранителната система на града се разрасна и се засили. Това се случва, когато офицерите не губят главите си, а твърдо държат управлението на войските. Да не се объркваме. Армията знае какво прави", обобщи Арестович.

По-рано чеченският лидер Рамзан Кадиров каза, че над 1000 украински морски пехотинци са се предали, и призова оставащите войници, които се крият в "Азовстал", да сложат оръжие. В металургичния комбинат в момента има около 200 ранени, които не може да получат никаква медицинска помощ, написа Кадиров в пост в Телеграм. За тях и за всички останали ще е по-добре да сложат край на тази безсмислена съпротива и да си отидат у дома при семействата си, заяви още той.

Украинската армия съобщи днес в Телеграм, че въздушните руски бомбардировки в Мариупол продължават и са насочени най-вече срещу пристанището и големия металургичен комплекс "Азовстал". Този лабиринт, превърнал се в бастион на украинските сили, които се окопават на километри в него, ще стане арена на ожесточена битка за пълния контрол над града, отбелязва Франс прес.

Журналисти от АФП на място, които се движат с руските сили в Мариупол, видяха овъглените руини на града, за който украинските власти казват, че е разрушен на 90%.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ил
    Иля Муромец
    1 0
    00:18, 14 апр 2022
    излетели са като Капитан Америка и спайдършит над руските сили :)
    • Ко
      коч
      0 0
      22:05, 14 апр 2022
      какво казва лъжливия департамент, Капитан Америка с педалския костюм спасил ли ги е? :)
Последни новини