Ново военно оборудване от САЩ за Украйна ще изисква обучение

Част от новото военно оборудване, за което САЩ съобщиха вчера, че изпращат в Украйна, ще изисква обучение на украинските сили, заяви пред репортери говорителят на Пентагона Джон Кърби, предаде Ройтерс.

"Системите, които вероятно ще изискват допълнително обучение на украинските сили, са гаубиците и противоартилерийският радар, не много сложна за управление система, но не и такава, каквато те имат в инвентара си", заяви той.

Кърби посочи, че Пантагонът се е опитал да се свърже с министъра на отбраната на Русия преди около седмица, но от руска страна не е бил проявен интерес за разговор.
   
В очакване на нова руска офанзива в Източна Украйна президентът Джо Байдън одобри в сряда пакет военна помощ на стойност 800 млн. долара, напомня Асошиейтед прес.
                   
Украинците ще получат 11 хеликоптера Ми-17, първоначално предназначени за Афганистан, 18 155-милиметрови гаубици, 40 000 артилерийски снаряда, радари за противодействие на артилерията, 200 бронетранспортьора и 300 допълнителни дронове Суичблейд (Switchblade), посочва Ройтерс.

"Този нов пакет помощи ще съдържа много от високоефективните оръжейни системи, които вече сме предоставили, както и нови възможности, съобразени с по-широкото нападение, което очакваме Русия да предприеме в Източна Украйна", заяви Байдън.
                   
Президентът на САЩ обяви помощта след разговор с украинския президент Володимир Зеленски. Това е поредният от пакетите помощ от страна на САЩ, чийто общ размер възлиза на 2,6 млрд. долара, отпуснати на Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е "искрено благодарен" на САЩ за новата военна помощ на стойност 800 милиона долара в ежедневното си обръщение снощи.

Коментари в сайта

Последни новини