Зеленски обяви въздушна тревога в почти цяла Украйна

Малко преди 12 часа българско време украинският президент Володимир Зеленски обяви тревога за въздушни удари в почти цяла Украйна.

В канала си в Телеграм държавният глава написа, че жителите на столицата Киев и областта, както и областите Запорожие, Виница, Харков, Днепропетровск, Донецк, Полтава, Житомир, Черкаск, Кривий Рог, Чернигов, Суми, Краматорск и Кропивницки, трябва веднага да влязат в укритията. 

В същото време зам.-министърът на отбраната Анна Маляр призова киевчани, които са напуснали домовете си, все още да не се връщат в столицата.

 Русия обяви, че пристанище Мариупол е в нейни ръце

Това е съобщение, което руската страна прави за пореден път, от 3 март насам. Днес руската армия съобщи, че вече има пълен контрол над разрушеното до голяма степен пристанище Мариупол и го е "освободила" от батальона "Азов".

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че останалите в града украински войски са "блокирани и не са успели да се измъкнат от обкръжението". Нито един официален украински източник обаче не потвърди тези твърдения.

Град Мариупол е под обсада от седмици и останалите там жители са принудени да живеят без вода, храна и електричество. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната заяви, че руските войски "вероятно" ще превземат града през следващата седмица.

Мариупол е от стратегическо значение за Москва, тъй като Русия се стреми да създаде сухопътна връзка между региона на Донбас и окупирания Кримски полуостров.

Мариупол като Лвов и Полша по време на Втората световна война

"Окупаторите принуждават мариуполците да слагат бяла панделка в знак на „своя“. Всъщност по този начин руснаците отново използват цивилното население, за да "примамват" снайперисти и войници от нашата армия. Тъй като това е марка, която се използва от руската армия и може да бъде сбъркана от нашата за истински вражески цинизъм във всичко“, казва кметът на Мариупол Пьотр Андрюшченко.

По думите му освен това започна да постъпва информация за въвеждането на отделни пропуски – разрешителни за придвижване из града. Но те се дават само при условие, че лицето носи бяла панделка.

"Всичко това наподобява истинска сегрегация и превръщане на Мариупол в истинско гето за украинците оп образеца на нацистите в Лвов и Полша. Вече дори не е изненадващо", подчерта той.

За най-опасните райони на блокирания град, по думите на кмета: в квартал Левобережни опасната зона започва от парка Радуга, в района на ​​Площада на победата и булевард Меотида има зона на преки бойни сблъсъци, работят и снайперисти.

Приморският район в района на пристанището все още е "най-горещата бойна зона". От плажа Песочний до Стрелка има обстрели с реактивна артилерия и бомбардировки от самолети. Централният район е безопасен само в зоната на 23-17 микрорайони, всичко останало е зона на постоянни улични боеве.

Силите на Москва съсредоточават атаките си в източната и южната част на Украйна и анализаторите прогнозират нова голяма офанзива в региона в близко бъдеще.

Междувременно в Северна Украйна се полагат усилия за разчистване на големи количества невзривени боеприпаси, оставени от отстъпващите руски войски. Според украинския президент Володимир Зеленски в региона са останали десетки хиляди невзривили се снаряди и мини.

Британското министерство на отбраната отбеляза, че украински градове многократно са подлагани на безразборен обстрел от страна на Русия. "Градовете Краматорск и Костантиновка вероятно ще бъдат руски мишени", смятат военните от Лондон.

Според британските анализатори комбинацията от широкомащабни ракетни и артилерийски удари и усилия за концентриране на сили за настъпление представлява връщане към традиционната руска военна доктрина. "Това обаче ще изисква значителни сили. Продължаващата отбрана на Мариупол от страна на Украйна в момента блокира значителен брой руски войски и техника."

Украински пилоти започнаха кампания "Купи ми изтребител"

Украински пилоти са започнали кампания, в която призовават да бъдат купени изтребители за техните военновъздушни сили, а видеоклип бе разпространен от украински медии.

"Купи ми изтребител" - така се казва клипът, записан на украински, но има и вариант на английски език.

Във видеото мъж с авиаторски очила и в униформа стои пред останките на унищожени украински изтребители. Той казва: "Дайте ни криле, за да се бием за нашето небе". Мъжът също така посочва, че ще се сражава с цялото си сърце за унищожаването на "танкове, бронирани бойни машини и военнопрестъпници окупатори".

На страницата на телевизията се изброяват страните, предимно от бившия Източен блок, които разполагат с руски самолети. Но във видеото се казва също така, че украинските пилоти са готови да се обучават да управляват западни изтребители - включително и американски Ф-35.

Украйна многократно призовава Запада да я снабди с бойни самолети, за да се защитава срещу нахлулите в страната руски войски. "Евронюз" припомня, че в началото на април американският актьор Шон Пен призова милионери да купуват самолети за украинските ВВС. Звездата на Холивуд направи извода, че един милиардер би могъл да сложи край на войната в Украйна.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини