10 страни от ЕС са продавали оръжия на Русия до миналата седмица

ЕС забрани износа на оръжие за Москва през юли 2014 г. в отговор на анексирането на Крим от Русия, но клауза в санкциите позволява продажба по договори, подписани преди август 2014 г., съобщава Ройтерс.

Това означава, че дългосрочните договори са продължили да бъдат изпълнявани, а лицензи за оръжейни сделки с Русия са били издавани до момента, което се потвърждава от официални данни. Страните с голяма отбранителна индустрия, като Франция и Германия, са сред най-големите износители на оръжия за Русия.

Тази вратичка в санкциите бе атакувана многократно от някои правителства на ЕС от самото начало на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

В опит да отслаби военните усилия на Кремъл в Украйна, ЕС наложи пет кръга широки санкции, забраняващи износа за Русия на голямо разнообразие от технологии, които биха могли да бъдат използвани от отбранителната индустрия. Но правителствата на ЕС не успяха незабавно да се споразумеят да премахнат вратичката за оръжейни продажби до миналата седмица, когато тя беше затворена като част от петия пакет от санкции на ЕС, казват дипломати и служители на ЕС, цитирано от Ройтерс. Законов текст, публикуван на 8 април в официалното списание на ЕС спира тази възможност.

Европейската комисия не спомена затварянето на вратичката в публичното си съобщение за петия пакет от санкции.

"Съдбите ни са свързани. Украйна е част от европейското семейство. Агресията на Владимир Путин е агресия срещу всички принципи, които са ни скъпи", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Срещата на върха във Версай в началото на март.

И все пак, преди малко повече от година Владимир Путин и неговата армия все още бяха добри клиенти на европейската оръжейна индустрия. Една трета от страните-членки на Европейския съюз са изнасяли оръжие за Руската федерация, според данни на официалната работна група на Съвета по износа на конвенционални оръжия (COARM), анализирани от Investigate Europe.

Тези данни от всички официални регистри за износ на оръжие от ЕС-27 показват, че между 2015 и 2020 г. най-малко 10 държави-членки на ЕС са изнесли за Русия оръжия на обща стойност 346 милиона евро. Франция, Германия, Италия, Австрия, България, Чехия, Хърватия, Финландия, Словакия и Испания – в различна степен, са продали военна техника на Русия. Разследването на Investigate Europe показва, че терминът "военна техника" е широк и може да включва ракети, бомби, торпеда, оръдия и ракети, сухопътни превозни средства и кораби.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мн
    Мнение
    10 0
    16:04, 14 апр 2022
    Слушай ме какво ти говоря, ама не ме гледай какво правя!!!
    • Съ
      Също мнение
      2 0
      07:19, 22 апр 2022
      Измамно европейско семейство начело със сценариста на конфликти САЩ .
  • 2
    Ив
    Ива
    0 0
    12:31, 25 апр 2022
    А защо в заглавието казвате "до миналата седмица", а в статията данните Ви са от 2020? Нещо не се връзва тук...
Последни новини