Украйна оцелява вече 50 дни, каква е следващата цел на руските атаки

Президентът на Украйна Володимир Зеленски  , че трябва да са горди, че са оцелели 50 дни под руски атаки, "докато руснаците ни даваха максимум пет". В среднощното си видеообръщение Зеленски нарече това "постижение на милиони украинци, на всеки един, който на 24 февруари е взел най-важното решение в живота си – да се сражава". 

Той каза, че помни първия ден от инвазията, когато много световни лидери, несигурни дали Украйна може да оцелее, са го съветвали да напусне страната. "Те обаче не знаеха колко смели са украинците, колко много ценим свободата и възможността да живеем, както ние искаме", заключи Зеленски.

Зеленски каза коя е следващата цел на нашествениците.

"През 50-те дни на пълномащабната инвазия на Руската федерация те показаха, че Донбас за Русия е основната цел. Това е Донбас, който Русия иска да унищожи преди всичко. Това са Луганск и Донецк региони, които руските войски унищожават, сякаш искат от тях да останат само камъни. И така, че изобщо да не останат хора“, подчерта Зеленски.

Той добави, че Русия насилствено взема жителите на тези региони в своята армия.

"Те ги хвърлят в най-страшните битки, буквално в челото на нашата защита. Унищожават градовете и селата на Донбас. Изгарят всичко, което е оцеляло осем години от тази война", подчерта президентът.

По-рано държавният глава говори за катастрофалната ситуация в Мариупол. По-специално, според него руските нашественици са унищожили 95% от града. Вероятно загинаха десетки хиляди хора - руснаците изгарят украинци в мобилни крематориуми.

"Гордият и подреден Харков в продължение на 80 години не е виждал такъв тормоз, който Русия му е докарала сега. Защо го унищожава? Какво може да се постигне чрез изгаряне на Харков? Какво може да даде на Русия унищожаването на Салтовка или Площада на свободата?", каза Зеленски.

Той допълни, че това вече не са риторични въпроси.

"Това е въпросът, колко нелепо е това нахлуване в Руската федерация. Колко самоубийствено е за всичко, което Русия уж "защитава". За руската култура, за връзките с този народ, дори за руския език. Русия изгаря всичко с своите оръжия. Изгаря го за десетилетия. За поколение", подчерта президентът.

"По отношение на древния Чернигов, който е на повече от хиляда години и който е видял толкова много войни и толкова много нашественици, че поне през 21-ви век заслужава мир и покой", Зеленски заяви, че Русия е донесла на града най-лошото, което Чернигов е преживял от X век.

"От времето на онази Русь, с която Русия някога претендираше да е свързана. Сега този мит е изгорен. Русь не би се унищожила сама себе си. Нашествениците направиха това с нея. Ордата и други нашественици. Ето кой дойде в нашата земя днес. И те воюват по същия начин - за грабеж и за издевателства", заяви държавният глава.

Зеленски обвини Германия и Унгария, че блокират ембаргото на енергоносители от Руската федерация.

Коментари в сайта

Последни новини