Русия официално призна, че ракетният крайцер "Москва" е потънал

Руското министерство на отбраната съобщи тази вечер, че ракетният крайцер "Москва", флагманът на руския Черноморски флот, е потънал след като е загубил устойчивост докато е бил теглен на буксир обратно към пристанище по време на буря, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Корпусът на кораба е повреден след експлозия и пожар, съобщиха руските информационни агенции.

Украйна обяви, че взривовете на боеприпаси на кораба, който продължаваше да гори до вчера, са от два ракетни удара.

Катастрофата на крайцера "Москва" край Одеса: какво е известно

Според украинското командване крайцерът "Москва" е ударен от две ракети "Нептун" в Черно море край Одеса.

В резултат на удара на кораба е избухнал пожар.

Министерството на отбраната на Руската федерация отричаше унищожаването на кораба, но призна за причинената вреда. Пентагонът от своя страна все още не е установил обстоятелствата около пожара на "Москва", въпреки че потвърди поне една експлозия на крайцера.

Експерти смятат, че корабът може да е носел ракетни бойни глави.

Според САЩ повреденият кораб се е движел към Севастопол за ремонт.

Русия официално призна загубата на крайцера "Москва". Отбелязва се, че по време на тегленето на буксир до пристанището поради повреда на корпуса, корабът е "загубил стабилност".

"По време на тегленето на крайцера "Москва" до пристанището на местоназначението, корабът загуби стабилност поради повреда на корпуса, получена при пожара от детонацията на боеприпаси. В условията на бурно море корабът потъна", пише Министерството на отбраната.

Как това променя ситуацията

Промяната за руснаците е съществена, "защото Черноморският флот остава без ПВО, без прикритие, без въздушна защита. Това сериозно ограничава следващите им стъпки, които могат да бъдат по-нататък", казва ръководителят на Центъра за военно-правни изследвания Oлександр Мусиенко в коментар за TCH.

Според него за десант в Одеска област сега "може да бъде забравено".

"Мисля, че такива приключения като кацане някъде в района на Одеса вече могат да бъдат забравени, тъй като корабите за огнево прикритие са все по-малко. Освен това те ще се пазят от приближаване в обсега на ракети. Освен това, ако публикуваната информация се потвърди, останали са с около 16 по-малко "Калибри". Това е много важно, защото има поне с 16 ракети и потенциални цели по-малко в Украйна", обясни Мусиенко.

В същото време той се съмнява, че има по-малко удари по Украйна.

„Те все още имат потенциал да обстрелват Украйна от Черно море, но ние го намалихме значително", обобщи експертът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    16 -4
    08:59, 15 апр 2022
    Репутацията на Путин започва да потъва като този кораб.
    По други вестници пише , че първо са отвлекли вниманието на кораба с един байрактар и тогава са го прастнали двете ракетки. Руснаците са скрили за сводката повече от 12 часа че флагмана им е много зле. И уж от пушене се запали пожар. Руска му работа лъжи и удурми. После ще се разбере колко са убитите моряци.
    • Св
      Свидетел
      12 -4
      09:36, 15 апр 2022
      В такава армия аз вече съм служил преди 30 години. Парадна. Всичко се прави за пред началниците. Отзад-пълен хаос , остаряла техника , никакъв морал , пиянедета по веригата.
      За съжаление и сега не е по-различно.Видя се , че руската армия е въздух под налягане. Млати всичко с ракети , но когато се стигне до тактически дийствия на терен е пълен провал и украинците ги мачкат наред
    • 44
      444
      11 -4
      09:46, 15 апр 2022
      Тя репутацията на Путин потъна още преди 50 дена! Тва вече е агонията на Путин! Макар че, все още има балъци, които се възхищават на руската армия
    • Ах
      Аххаха
      2 -8
      14:09, 15 апр 2022
      Аман от глупаци … на Сащ им трябваха 3 месеца за С... Виж коментара
    • Се
      Сериозно
      7 -1
      14:41, 15 апр 2022
      Глупака си ти! Първо не САЩ, а НАТО нападат! Второ не Сърбия, а Югославия! Трето за тези 3 месеца от страна на НАТО има две жертви и 2 хеликоптера свалени и пълна капитолация на режима на Милошевич! Въобще как е възможно да се сравнява Руската армия с НАТО, та това е направо смешно! То само САЩ, Великобритания и Турция са достатъчни да смачкат Русия, а има и още 27държави членки!
  • 2
    Ка
    Капрал
    14 -4
    10:09, 15 апр 2022
    Хвалеха се и плашиха американците с този кораб, че бил убиеца на самолетоносачи. Сега вече е къща за рибите и медузите на дъното в черно море.
    • Не
      Непобедимая?
      1 0
      17:42, 16 апр 2022
      Сравнете кокпита на МИГ29 и F35. И ще разберете кой е по-по-най.
  • 3
    Ко
    Копейник
    9 -3
    11:47, 15 апр 2022
    Хубави новини. Започнаха репресиите (по стар руZки обичай) срещу висшия команден състав, а тогава силно пада боеспособността на армията, мотивацията и моралното състояние. Вчера от москва в окупирания Крим спешно летя делегация.
    Появи се информация, че командващият ЧФ на рф адмирал Игор Осипов е задържан от хора в цивилно облекло, при това доста жестоко. Бил пребит адютантът му, който се опитал да го защити.
    ***
    Вчера вече се появи и информацията за ареста на 20 щабни генерали и инфаркта на Шойгу.
    Так держать!
  • 4
    Go
    Gogo
    8 -4
    12:57, 15 апр 2022
    От крайцер и флагман на Черноморския флот "Москва" геройски се превърна в подводница и сега още по- " геройски" ще командва подводния руски флот, който в резултат на упорита работа, и още по -упорута лудост, с всеки ден ще се увеличава!
  • 5
    Св
    Свидетеля
    3 -6
    14:19, 15 апр 2022
    Зависи къде си служил и в каква бойна част. Също съм служил, но не в при такива обстоятелства. Всичко беше нормално и беше чест да служиш в такова поделение. Не беше парадно както го описва този кашик по-горе. При кашиците простотията беше много. Служех в 3 бойна армия. Закалката беше голяма , а и техниката беше сериозна. Това, че е унищожен 1 кораб не е болка за умиралка. Във военни действия всичко може да се случи. Русия има много , не са като нас да се дърлим на всекиго с чифте пищови на гол тумбак. Путин си вдигна държавата, а не като наште измекяри. Не могат да кажат дори кой освободи моряците от кораба "Царевна".
    • До
      До свидетеля
      5 -2
      14:31, 15 апр 2022
      Можеш ли да обясниш с прости думи, как точно Путин си вдигна държавата?Кое по точно вдигна и кое по точно спечели? Освен прозвището военнопрестъпник, друго няма какво да си спечели в тази война! Лошото е че целият сват ще страда зареди тях, а пък руснаците ще берат срама поколения напред!
  • 6
    Св
    Свидетеля
    3 -6
    14:49, 15 апр 2022
    Какво да обяснявам на тъпаци като теб, които не могат да преценят за какво са срещу Путин. Първо отговори защо си срещу Путин.
    • До
      До свидетеля
      4 -2
      23:15, 15 апр 2022
      Като ти чета коментара и веднага си ми ясен защо подкрепяш Путин! Арогантен, нагъл, агресивен и най - вече прост!
    • Ет
      Ето защо
      3 -3
      17:38, 16 апр 2022
      Много е просто! Имаме агресор и жертва! Слава УКРАИНА! Героям СЛАВА
Последни новини