Украинската морска охрана: Бурята не позволи спасителна операция на крайцера "Москва"

Руснаците не са успели да евакуират екипажа от крайцера "Москва", който потъна в Черно море. Това съобщи прессекретарят на морската охрана на украинскара Държавната гранична служба Наталия Гуменюк на брифинг на 15 април.

Метеорологичните условия са попречили на окупаторите да извършат спасителна операция.

"Ударът доведе до детонация на боеприпасите и започна борба за оцеляване. Гледахме как други кораби се опитваха да окажат помощ, но дори природните сили бяха на страната на Украйна. Защото бурята не позволи нито да бъде проведена спокойно спасителна операция, нито да се евакуира екипажа. Пораженията бяха толкова сериозни, че боеспособността на кораба е загубена", каза Гуменюк, описвайки ситуацията в момента на детонацията на боеприпаси на крайцера "Москва".

Катастрофата на крайцера "Москва" край Одеса - какво е известно

Според украинското командване крайцерът "Москва" е бил ударен от две ракети "Нептун" в Черно море край Одеса. В резултат на удара на кораба е избухнал пожар.

Пожар е причинил експлозия на боеприпасите на военния кораб, каза Русия и допълни, че целият екипаж по-късно е евакуиран на близките руски кораби в Черно море.

Министерството на отбраната на Руската федерация отрече ракетен удар по кораба, но призна нанесената вреда. Пентагонът от своя страна все още не е установил обстоятелствата около пожара на крайцера "Москва", въпреки че потвърди поне една експлозия на крайцера.

Експерти смятат, че корабът може да е носел ракетни бойни глави.

Според САЩ повреденият кораб се е движел към Севастопол за ремонт.

Вечерта на 14 април Русия призна, че корабът е потънал.

Ракетният крайцер "Москва" с 510 души екипаж беше символ на военната мощ на Русия, който водеше нейното военноморско нападение срещу Украйна. Той осигуряваше ПВО за останалите кораби.

12 490-тоният кораб е най-големият руски военен кораб, потопен в действие след Втората световна война.

"Ние знаем, че няма да ни простят" за удара по имперската гордост на Русия, казва Гуменюк. По думите ѝ, се очаква усилване на руските ракетни обстрели и атаки, включително по Мариупол и десант в Одеса. "Ние сме готови", заяви тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Непукиста
    0 0
    18:16, 16 апр 2022
    Ква буря морето беше равно като тепсия!
Последни новини