Руски удари по Донецк, Луганск и Харков

Украинските власти съобщиха в петък за руски удари в областите Донецк, Луганск и Харков в Източна Украйна, на фона на предупрежденията за голяма руска офанзива през следващите дни, съобщи CNN.

Донецк

Ситуацията в региона "става по-напрегната", каза в изявление по телевизията Павло Кириленко, ръководител на регионалната военна администрация в Донецк. "Обстрелите, въздушните удари се засилиха. От вчера в северната част на Донецка област на границата с Харковска област има опити за пробив."

Но атаките са отблъснати, добави той.

Харков

Олег Синегубов, ръководител на военната администрация на Харковска област, съобщи за обстрел на жилищни райони на Харков. Той каза, че най-малко 34 души са ранени, включително три деца, и седем души са убити, включително 7-месечно бебе. Впоследствие броят на жертвите се увеличи.

Прокуратурата в североизточния район на Харков съобщи, че най-малко 10 души са били убити, включително 7-месечно бебе, в резултат на обстрел от руски сили.

От офиса на украинската Главна прокуратура съобщиха в Telegram, че около 16:30 ч. местно време в петък руските сили са използвали системи за залпова стрелба "Ураган" срещу индустриалния квартал на Харков.

И в нощта срещу събота в Харков и областта беше обявена въздушна тревога.

Изюм в Харковска област е на ръба на оцеляването, съобщи омбудсманът Людмила Денисова.

Луганск

Обстрелът в град Северодонецк повреди водоснабдителната система и унищожи два хранителни склада в петък, каза Сергей Хайдай, ръководител на регионалната военна администрация в Луганск.

"Руснаците удрят цинично инфраструктурата", каза Хайдай, добавяйки, че руски огън е ударил градовете Рубежне и Кремина, както и Северодонецк.

В отделно изявление Хайдай каза, че доброволци, донасящи хуманитарна помощ на местното население, са били подложени на обстрел в град Лисичанск, убивайки един мъж и ранявайки съпругата му.

Петима жители бяха убити и 15 ранени в петък от касетъчни боеприпаси, разпръснати в южния украински град Николаев, твърди губернаторът на града Виталий Ким в Telegram.

Един от убитите е вдигнал невзривен снаряд, каза той.

"Повтарям още веднъж [...] Не докосвайте странни предмети. Може да бъде фатално", предупреди той.

Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна по-рано заяви, че е получила достоверни твърдения, че руските въоръжени сили са използвали касетъчни боеприпаси в населени райони в Украйна.

Неправителствената организация Human Rights Watch (HRW) също потвърди, че Русия използва касетъчни боеприпаси по време на конфликта.

"Касетъчните боеприпаси представляват непосредствена заплаха за цивилните по време на конфликт чрез произволно разпръскване на суббоеприпаси или бомби в широка област. Те продължават да представляват заплаха след конфликта, като оставят остатъци, включително суббоеприпаси, които не са експлодирали при удара, превръщайки се в де факто наземни мини“, според HRW.

През 2008 г. над 100 държави в Организацията на обединените нации подписаха забрана на касетъчните боеприпаси, според уебсайта на ООН. Украйна и Русия не подписаха споразумението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини