Потъването на руския ракетен крайцер "Москва" коментират американски експерти

Руският ракетен крайцер "Москва" днес почива дълбоко под Черно море.

Украйна твърди, че е ударила ракетния крайцер "Москва" с ракети, което го е накарало да потъне. Русия настоява, че причината за потъването е пожар. В петък Съединените щати подкрепиха твърденията на Украйна, като висш служител на отбраната каза, че смята, че две украински ракети Нептун са ударили руския военен кораб в Черно море.

Но какво означава загубата на Москва за руските военни действия?

Най-голям ефект може да има върху руския морал. Като флагман на руския Черноморски флот, "Москва" беше един от най-видимите му активи във войната в Украйна. Въпреки че Москва внимателно управлява новините за войната в Русия, ще бъде трудно да се скрие внезапното отсъствие на толкова голям кораб, пише CNN.

И загубата му ще породи съмнения относно военните способности на Русия, независимо дали се е дължала на действия на врага или на инцидент.

"И двете обяснения за потъването на "Москва" показват възможни руски недостатъци - или лоша противовъздушна отбрана, или невероятно слаби процедури за безопасност и контрол на щетите на флагманския кораб на Черноморския флот", пишат анализаторите Мейсън Кларк, Катерина Степаненко и Джордж Барос от Института за изследване на войната (ISW) в ежедневния си военен брифинг.

Карл Шустър, бивш капитан на ВМС на САЩ, каза, че съмненията са стигнали чак до Кремъл.

"Това повдига въпроси за военноморската компетентност 10 години след като (руският президент Владимир) Путин обяви, че възнамерява да възстанови способностите, морала и професионализма на флота", каза Шустър.

"Изглежда, че не е успял да изпълни нито едно от обещанията си за която и да е от военните служби на Русия", каза Шустер, отбелязвайки, че Русия също е претърпяла неуспехи на сушата.

Но анализаторите са разделени относно това какво въздействие ще има потъването върху руската инвазия.

Анализаторите на ISW виждат това като сравнително лек удар, като казват, че корабът е бил използван предимно за удари с крилати ракети по украински логистични центрове и летища. Русия има наземни системи и бойни самолети, които могат да направят същото, казаха те.

Те обаче добавиха, че ако наистина украинска ракета е довела до потъването, руският флот ще трябва да преосмисли операциите си, вероятно да премести корабите по-далеч от украинска територия и да коригира противовъздушната си отбрана.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че основната мисия на "Москва" е била противовъздушната отбрана за руските сили в Черно море.

"Това ще окаже влияние върху тази способност, със сигурност в близко бъдеще", каза Кърби пред репортери.

Британският Daily Mail публикува статия, в която експерти се възхищават на брилянтния ход на украинското командване.

Украинските командири унищожиха масивния военен кораб "Москва", използвайки дронове за отклоняване на защитата му и нанасяйки надводни ракетни удари.

Изненадващата атака е извършена през нощта, когато "Москва" е на 60 мили южно от Одеса. Екипажът на кораба проследява примамки - турски дронове TB2, без да знае, че в тяхна посока се насочват две украински противокорабни ракети Нептун R360.

Двете ракети, всяка тежаща един тон, се врязват в левия борд на "Москва", като го разлюляват силно и предизвикват катастрофална експлозия и масивни пожари.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ве
    Вектор
    7 0
    10:26, 16 апр 2022
    От екипажа са спасени около 50 моряка. Загинал е и капитана. На кораба не е имало достатъчно съвременна броня с което са спестили при последния му ремонт и това е и една от причините за пораженията по корпуса.
    Но големия проблем ще е ако в ракетите на този кораб е имало ядрени глави. И ако се окаже че е така един ден ще се наложи да се изваждат .
    • Ve
      Venom
      9 0
      18:39, 16 апр 2022
      Кораба е бил флагмански и обикновено от там се издават заповеди и командващия адмирал също. Лъжите от Кремъл са повече от детски , първо всичките били евакуирани после било от пожар а се оказа че турски кораб е спасил 14 моряка.
    • По
      Пожар? Буря? Ракета?
      5 0
      01:29, 18 апр 2022
      Пожар? - ужас толкова ли да са некадърни руските военни че натакъв Фалгмански кораб да има некадърници?
      Буря? - ужас щом една буря може да унищожи един флагмански кораб.
      Ракета? - ужас толкова ли е могъща тази армия или само я хвалят?
  • 2
    Do
    Don Korleone
    1 0
    10:31, 18 апр 2022
    Пушенето убива! Който не вярва, да пита екипажа на крайцера "Москва".
Последни новини