Британското разузнаване: Руското командване е обезпокоено, че не може да превземе Мариупол

Съгласуваната съпротива на въоръжените сили на Украйна се превърна в сериозно изпитание за руските военни и забавя напредването на Русия.

Това съобщава британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни от разузнаването.

В днешна сводка са отбелязва, че руските командири ще бъдат загрижени за това колко време отнема завладяването на Мариупол.

"Съгласуваната украинска съпротива подложи руските войски на тежко изпитание и отклони хора и оборудване, забавяйки напредването на Русия другаде. Усилията за превземане на Мариупол костват на жителите му значителни загуби. Големи площи от инфраструктурата са унищожени, а населението понесе значителни загуби", съобщението се казва.

Според британското разузнаване насочването към жилищни райони в Мариупол следва подобен подход, който Русия използва в Чечения през 1999 г. и Сирия през 2016 г.

"И това въпреки изявленията на руското министерство на отбраната от 24 февруари 2022 г., че Русия няма да нанася удари по градове, няма да застрашава украинското население", подчертават от британското разузнаване.

През уикенда Министерството на отбраната на Руската федерация ппредложи на украинските войници в Мариупол да сложат оръжие и да се предадат. Те отказаха да се предадат.

По-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че ако Русия ликвидира украинските военни, които защитават Мариупол, по-нататъшните мирни преговори ще станат невъзможни.

От началото на агресията в Украйна Русия редовно съобщава, че вече е поела пълен контрол над Мариупол, но очевидно това не се е случило, дори след като бе използван тежкия бомбардировач Ту-22.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Па
    Панцер 4
    3 -1
    22:10, 18 апр 2022
    Руската армия се оказа един голям балон, който го бива само да прави паради и театър на 9 май!
    • Pa
      Panzer 1
      2 0
      10:34, 19 апр 2022
      И за тази война са се подготвяли от 2014 г.Смятай колко са некадърни блядоликите.
    • Ма
      Малазанецът
      2 0
      10:36, 19 апр 2022
      Абсолютно си прав! Руската армия са само едни ракети и нищо повече! Сега разбирам защо и навремето в Афганистан са се осрали.
Последни новини