Оръжия за Украйна - словашката Zuzana, германски Marder и Leopard 1, американски MQ-9 Reaper

    Въоръжените сили на Украйна може скоро да получат на свое разположение първият модел далекобойна артилерия по стандарта на НАТО. Става дума за самоходни артилерийски установки Zuzana, чиято продажба се обсъжда между Украйна и Словакия.

    Факт е, че именно такива артилерийски системи сега наистина се нуждаят от въоръжените сили на Украйна. В крайна сметка именно „натовският калибър“ може да стане решаващ в борбата с контрабатареите срещу руските артилеристи.

    Характеристики

    Zuzana е модернизация на чехословашките самоходни оръдия Dana vz.77. Това е атрилерийска установка с калибър 152 мм и максимален обхват на стрелба около 20 км, която е разработена през 70-те години. Основната характеристика на Dana е автоматичното зареждане, осигуряващо скорост на стрелба от 5-6 изстрела в минута. По това време това е наистина революционно решение и дори сега изглежда като значително предимство.

    След разпадането на Чехословакия в Братислава решават да създадат модернизирана версия на това самоходно оръдие, като заменят оръдието със 155 мм оръдие на НАТО с дължина на цевта 45 калибъра.

    Модернизацията разширява обхвата на стрелба, който е приблизително 25 км с конвенционални снаряди. В същото време преходът към стандартите на Алианса отвори възможността за използване на съвременни боеприпаси с подобрена балистика, което даде повече от 10 км отколкото Dana vz.77.

    Първата версия на самоходните оръдия Zuzana е приета на въоръжение в словашката армия още през 1998 г.

    През 2009 г. успешно е изпитана нова версия - Zuzana 2, която получи 155-мм оръдие с дължина на цевта 52 калибъра, което е съвременният "златен стандарт".

    Голямата дължина на цевта позволява стрелба с конвенционален снаряд на 30 км, а с подобрена балистика - на 40 км. Освен това Zuzana 2 получи автоматизирана система за управление на огъня, чиято задача е да сведе до минимум времето от откриването на целта до нейното унищожаване.

    Характеристики на самоходните оръдия Zuzana

    • Калибър: 155 мм
    • Дължина на цевта: 45 кал.
    • Максимален обхват на стрелба: 30 км (с подобрена балистика)
    • Скорострелност: 6 в първата минута, 5 във всяка следваща
    • Боеприпаси: 40 снаряда
    • Шаси: колела 8×8

    Характеристики на самоходни оръдия Zuzana 2

    • Калибър: 155 мм
    • Дължина на цевта: 52 кал.
    • Максимален обхват на стрелба: 40 км (с подобрена балистика)
    • Скорострелност: 6 в първата минута, 5 във всяка следваща
    • Боеприпаси: 40 снаряда
    • Шаси: колела 8×8

    Защо получаването на Zuzana 2 е важно за Украйна

    Съвременните бойни действия демонстрират изключително голямото значение на работата на артилерията, която остава основното средство за унищожаване както във въоръжените сили на Украйна, така и в армията на Руската федерация. Това води до постоянни артилерийски дуели – контрабатареен бой.

    При него предимството се дава на този, който бързо открива точен огън и е много желателно да бъде извън зоната на огъня на противника. Тоест стреляйте по-далеч, отколкото врагът може.

    И най-масово произвежданите далекобойни самоходни оръдия в руската армия са 2С19 Мста-С. С най-далекобойния си снаряд то стреля на 25 км. Това е с 5 км по-малко от по-старата Zuzana и цели 10 км по-малко от по-новата Zuzana 2.

    Освен това, ако въоръжените сили на Украйна получат 155-мм артилерийски системи, това ще им позволи да стрелят със западни прецизни боеприпаси, които се отклоняват от целта с 1-2 метра. Тоест, в случай на конфронтация лице в лице между руските самоходни оръдия и словашките е доста лесно да си представим победителя.

    Разбира се, остава въпросът за цената. През 2020 г. словашкото министерство на отбраната поръча 25 самоходни оръдия Zuzana 2 за 149 милиона евро. Тоест цената на една самоходна Zuzana 2 е 5,96 милиона евро за нейната армия. Що се отнася до цената на старата версия на Zuzana, тя може да се оцени само грубо на няколко милиона евро.

    През април 2022 г. Украйна започна преговори за закупуване на 16 единици Zuzana от Словакия.

    Какво още оръжие очаква да получи Украйна

    MQ-9 Reaper

    Украйна е започнала преговори за тежки ударни дронове от General Atomics  с Вашингтон и производителя на дронове вече са започнали и първите MQ-9 Reapers може да бъдат във въоръжените сили на Украйна в близко бъдеще.

    Единственият дрон в Украйна, който прилича на MQ-9 Reaper, е турският Bayraktar TB2. Но всъщност MQ-9 Reaper е класифициран като тежък ударен БЛА, докато Bayraktar TB2 е класифициран като лек.

    Бронетранспортьори Marder и танкове Leopard 1

    Германският отбранителен гигант Rheinmetall и украинската парламентарна коалиция постигнаха споразумение да доставят на украинските въоръжени сили тежки бронирани машини, включително танкове Leopard 1 и бойни машини на пехотата Marder.

    Според публикации, става дума за до 50 танка и 60 бронетранспортьора.

    Бойната машина за пехотата Marder е неразривно свързана с танка и е създадена, за да действа във формация заедно с Leopard 1. За да няма илюзии, Marder е машина, разработена през 60-те години и първият сериен модел се появява през 1971 г. Оттогава Marder е претърпял многобройни мподернизации, като най-масовата от съвременните е 1A3, през която са преминали машините през 90-те години. И все още не само остава на въоръжение в Бундесвера, но е и най-масовата му бойна машина на пехотата, въпреки че постепенно се заменя с много по-модерната Puma.

    Най-характерната черта на Marder от самото му създаване е защитата, защото е създаден с идеята, че транспортирането на 6-7 души и всичките 3-ма членове на екипажа трябва да бъде максимално защитено. От самото начало предната част на корпуса му вече беше в състояние да издържи на всичко, включително, до 20 мм. В Marder 1A3 този показател достига до 30 мм, тоест от огъня на автоматичните оръдия на всички руски бойни машини на пехотата, бронетранспортьори. Що се отнася до страничната и дори задната броня, говорим за 14,5 мм, което е равно на защитата от огън на танкова картечница.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Rh
      RHM & Pancer 4
      6 0
      22:04, 18 апр 2022
      Мърдер или преведено означава белка или невестулка. Има си славата още от времето на вермахта води се мърдер 3 унищожител на танкове. А тази е версия за пехотата. Има неточности относно статията! Леопард 1 е танк от края на втората световна война бърз и с оръдието на легендарния тигър. Става въпрос за Леопард 2 разработен през 80-те години и който се смята за най-добрия танк след 90 - те години. Почти изцяло немска разработка прецизно оръдие със лазерен прицел и стрелящо в движение по неравен терен и броня тип сандвич издържаща на противотанковите установки или вариант горна броня за защита срещу дронове и ракети. Развива скорост 70 км. по неравен терен и 35 км. на заден ход. Специалистите го посочват като превъзхождащ американския аналог Еимбрас.
      Украйна се превръща в полигон за изпитание на стари и нови оръжия.
      • Ак
        Ако
        5 -7
        08:34, 19 апр 2022
        Всеки ден се перчиш на съседа си и му вадиш нож. Заплашваш го с нату и се въоръжаваш. Нормално е да ти отпере няколко туката и да ти отнесе простата кратуна.
      • До
        До Ако
        6 -5
        10:32, 19 апр 2022
        Когато съседът ти иска да си присвои двора ти със сила, естествено че ще му извадиш нож и даже ще потърсиш помощ от останалите нормални съседи. Изобщо, има ли все още ненормалници опитващи се да оправдаят агресията на Путлер и посеричите, които го подкрепят?!
      • На
        На съседа
        5 -6
        11:05, 19 апр 2022
        Не му дреме за двора ти. Виж на картата какъв двор има. Но да държиш *****нату в двора- рабрира се че ше го разстреля.
    Последни новини