Бойците от полк "Азов" провеждат контраатака в блокирания Мариупол

Бойците от полк "Азов" провеждат контраатака в блокирания Мариупол.

"Отбраната на Мариупол продължава. Въпреки превъзхождащите сили на противника, бойците от полк "Азов" извършват контраатака", се казва в съобщението на полка в Telegram.

Мариупол е под обсада от 1 март. В града няма вода, ток, топлоснабдяване и комуникации. Мнозина не могат да намерят своите близки, които са останали в града след пълномащабната инвазия на Русия и блокадата му от окупаторите. Мъртвите, които няма кой да погребе, се погребват от комуналните служби в масови гробове. Появиха се и гробове в дворовете на жилищни сгради и по улиците на града. никой не може да каже точния брой на жертвите.

На 15 април говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Александър Мотузяник каза, че в Мариупол в близост до завода "Илич" и в района на пристанището се водят активни боеве. Русия заяви, че е поела контрола над предприятието. Руските окупатори непрекъснато привличат допълнителни части за щурма, но не могат да превземат напълно Мариупол.

През уикенда руското министерство на отбраната предложи на украинските сили в Мариупол да се предадат, но те отказаха.

Заместник-командирът на полк "Азов" с позивна "Калина" заяви, че е възможна деблокада на Мариупол. Той допълни, че защитниците на града се бият и чакат решителни действия от военнополитическото ръководство на страната.

Украйна днес призова Русия да ѝ съдейства за създаването на коридор за желаещите да се евакуират от обсадения град Мариупол, както и от завода за стомана, който остава последният район на значителна украинска съпротива в града, предаде Ройтерс. 

"Настояваме за установяването на спешен хуманитарен коридор от територията на завод "Азовстал" за жени, деца и други цивилни", написа украинската вицепремиерка Ирина Верешчук в свое съобщение в "Телеграм". 

Досега всички опити да бъде осигурена евакуация на цивилни от Мариупол са неуспешни, включително предложенията на Макрон и Ердоган, отправени към Путин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини