Бомбардираха Азовстал, засилен обстрел в Донецка и Луганска области

Руските войски се съсредоточиха върху пробиване на отбраната на украинските войски в районите на Луганск и Донецк, както и установяване на пълен контрол над Мариупол. Това се казва в сутрешната справка на украинския генерален щаб.

Луганск

Украинските сили са се изтеглили от град Кременная, Луганска област, тъй като руските окупатори напълно са обстреляли позициите им  и "не е останал и метър здраво място". Защитниците удържаха позицията близо два месеца, заяви ръководителят на Луганската областна военна администрация Серхий Гайдай. Сега украинската отбрана е на нови позиции.

Хиляди жители в района на Кременная, които не са имали време да напуснат, сега са заложници на нашествениците, съобщи още той. На 19 април ще има евакуирация, но руснаците са отказали режим на затишие. Гайдай добави, че ще бъдат организирани опити за спасяване на хора от общините Рубежне, Северодонецк, Лисичанск, Попасная и Горска. Той призова хората да използват всеки шанс да избягат, тъй като "всеки ден има по-малко такива възможности“. Той допълни, че тези, които не са съгласни да "сътрудничат" биват убивани на място от руснаците.

В Луганска областа по предварителни данни 215 населени места - градове и села, са останали без ток, съобщи още Гайдай. Положението е критично почти цялата област е без ток, след обстрела от руснаци на високоволтов електропровод с напрежение 300 kV, каза той.

Донецк

В Донецк руските окупатори са засилили настъпателните действия по цялата линия на съприкосновение. През изминалото денонощие руски нашественици обстрелваха 17 населени места в Донбас, има загинали и ранени, включително дете, съобщи Националната полиция във Фейсбук. През деня в района са документирани 21 обстрела. Атакувани в Донецка област са Мариупол, Авдеевка, Вугледар, Лиман, Краматорск, Маринка, Красногоровка, Велика. Новоселка, Новгородское, Луганск, Шандриголово, Николское от Святогорската общност, Торское, Заречное, Раздолное, Берестово, се казва в доклада.

Мариупол

Руснаците бомбардират Азовстал, с артилерия и танкове продължават хаотични удари по жилищния сектор на квартал Левобережни, съобщи в Telegram съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко.

Около хиляда местни жители се крият в завода Азовстал в Мариупол. Според Андрюшченко на 18 април окупаторите са отворили достъп за цивилни до тази зона, за да могат да вземат неща от домовете си. Предвид задължителните бели ленти, с които се идентифицират руснаците, окупаторите продължават да използват цивилното население като "примaмка" за украинските снайперисти, каза съветникът на кмета.

В Запорожка област продължава съсредоточаването на части на окупационните сили в определени райони. Руснаците продължават с усилията да достигнат административната граница на Херсонска област.

За подобряване на тактическата обстановка нашествениците се опитват да водят настъпателни действия в района на село Александровка.

Руснаците не спират да обстрелват цивилни обекти в град Николаев.

Частично остава блокиран град Харков. Според наличната информация, за организиране на система за противовъздушна отбрана, руснаците прехвърля допълнителни зенитно-ракетни дивизии от системата за противовъздушна отбрана "Тор" в района на Харков. В същото време зенитно-ракетни дивизии С-400 и С-300 бяха разположени в граничните райони на Белгородска област с Украйна за покриване на главните командни пунктове, както и тиловите райони.

В Изюмско направление противникът провежда настъпателни действия по левия бряг на река Северски Донец. За подпомагане на настъпателните действия на групировката е създадена система от главни и резервни огневи позиции за ракетна и оръдна артилерия.

Новата фаза на войната

След неуспешна офанзива от юг на Беларус към Киевска област, Сумска област и Черниговска област, руснаците бяха принудени да се оттеглят към първоначалните си позиции и да се прегрупират.

Основните усилия на Руската федерация са насочени към установяване на пълен контрол върху територията на Донецка и Луганска области и запазване на окупираната по-рано територия.

В същото време продължават блокадата и обстрелът на Мариупол, както и руските ракетни атаки срещу други градове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини