Близки на бойците в Азовстал молят Ердоган да се обедини с Китай за спасяването им

Съпругите и майките на защитниците на Мариупол призовават турския президент Реджеп Тайип Ердоган и главата на Китайската народна република Си Дзинпин да обединят усилията си, за да спасят украинските войници.

Това казаха съпругите и майките на защитниците на Мариупол на пресконференция в Истанбул, предаде кореспондент на УНИАН.

Съпругата на войник от полка на специалните сили на Националната гвардия на Украйна "Азов" Наталия Зарицкая от името на роднините на защитниците на Мариупол благодари на Ердоган и турския народ за помощта на Украйна.

Тя призова Ердоган да обедини усилията си с лидера на Китайската народна република Си Дзинпин, за да спаси украинските защитници от Мариупол и да станат "носители на мира".

"Молим, молим за помощ днес. Пръстенът около Азовстал се сви. Няма за кога да се отлага. Най-добрият момент е сега. Възлагаме последната си надежда и вярваме, че обединявайки усилията си, Турция в лицето на г-н президента Ердоган, както и Китай в лицето на своя лидер, многоуважавания Си Дзинпин, и самият Господ Бог ще се обединят и ще помогнат за спасяването на Азовстал и хората, които са там", каза Зарицкая.

Тя каза, че защитниците на Мариупол са "отвъд живота и смъртта".

"Те са в ада. Нанасят им ежедневно с нови и нови рани", каза Зарицкая.

Майката на боец от Азов Наталия, която не каза фамилното си име, говори за ужасната ситуация в завода Азовстал, че се налага да режат ранените ръце и крака на украинските защитници поради невъзможността да осигурят подходяща навременна медицинска помощ.

Тя изрази надежда, че лидерите на Турция и Китай ще успеят да намерят изход и да спасят украинските защитници. Според нея Азовстал е място на сила и непоносима болка.

Съпругата на граничаря Олга Керод също се обърна към Ердоган с молба да помогне за спасяването на защитниците на Мариупол, за да могат да се съберат със семействата си.

"Благодаря ви за всичко, което правите за нашата държава и за нашите защитници, моля се и ви моля да помогнете да ги спасим, защото вие сте последният ни шанс за спасение. Без вас е невъзможно да избягат от този ад", каза тя.

Съпругата на войник от 36-та бригада на морската пехота Олга Бойко каза, че украинските защитници вече са герои, но "те все още имат право да поживеят малко като човешки същества след преживяното там". Тя припомни, че украинските защитници на Азовстал нямат лекарства, храна и вода.

"Ние, съпругите и майките, сме готови да отидем навсякъде, за да спасим нашите войници. Ще направим всичко, за да ги върнем живи, защото не трябва да е така в държава, когато това е просто убийство, не е война...", каза Бойко.

Тя изрази увереност, че ако Турция и Китай обединят сили, могат да спасят украинските войници.

След евакуацията на цивилни от катакомбите на Азовстал в Мариупол руските войски продължават опитите си да превземат завода, където се защитават украински войници.

На 11 май вицепремиерът Ирина Верещук каза, че на територията на Азовстал може да има около хиляда бойци, половината от които са тежко ранени.

Президентът Владимир Зеленски каза, че Украйна предлага на Русия различни механизми за извеждане на украински войници от Азовстал, водят се много сложни и деликатни преговори.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    肉屋
    肉屋
    1 -3
    21:11, 16 май 2022
    Рашистите са на път да идат на оня свят. И Путин е болен от рак 🕷
Последни новини