Украинските защитници на Мариупол са изпълнили напълно своята бойна задача

Украинските защитници на Мариупол са изпълнили напълно своята бойна задача, заяви на брифинг в Киев днес заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр.

Защитниците на Мариупол не са позволили на руските окупатори да създадат условия за обкръжаване на частите на Обединените сили и превземане на Запорожие, подчерта тя.

"Благодарение на отбраната, извършена от защитниците на Мариупол,  не беше допуснато прехвърлянето на противникова групировка - около 20 хиляди души. Противникът не можае да ги прехвърли в други региони и по този начин противникът не успя бързо да превземе Запорожие, противникът не успя да създаде условия за обкръжаване на Съвместните сили и най-важното, че отбраната на Мариупол ни даде критично важно време за създаване на отбранителни линии, формиране на резерв и други много важни действия на военната операция", подчерта Маляр.

Тя отбеляза още, че темата за спасяването на защитниците на Мариупол е изключително чувствителна.

"И това означава, че не можем да разпространяваме информация за нейните детайли, тъй като всяка информация може да навреди на този процес", каза Маляр.

На 16 май руски медии съобщиха, че окупаторите са се договорили с украинските защитници от Азовстал да отворят коридор за ранени войници в посока към окупирания Новоазовск.

Впоследствие командирът на Азов Денис Прокопенко заяви, че "за да спаси човешки животи, целият мариуполски гарнизон изпълнява одобреното решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ".

През нощта Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че мариуполският гарнизон е изпълнил бойната си мисия.

Днес, 17 май, украинското военно министерство обяви началото на операция за спасяване на блокираните на територията на завода защитници на Мариупол.

Според военното ведомство на 16 май 53 тежко ранени са евакуирани от Азовстал в медицинско заведение в Новоазовск. Други 211 души са откарани в Оленевка през хуманитарния коридор.

Предвижда се размяна за връщането им у дома.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Баси
    0 0
    17:09, 18 май 2022
    Пропагандата. Криеха се като мишки. Да викаш пред бърлогата на мечока е геройство. Но като излезе с голям кор и се криеш. Мишок.
Последни новини