Мащабни разследвания на военни престъпления в Украйна

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) обяви разполагането в Украйна на екип от 42 разследващи и експерти -  най-голямата подобна мисия, изпращана някога на терен - с цел да разследва престъпления, извършени по време на руската инвазия, предаде Франс прес.

"Потвърждавам, че днес моето бюро изпрати екип, съставен от 42 разследващи, експерти по криминалистика и друг персонал за поддръжка, в Украйна", посочи в комюнике прокурорът Карим Хан. Той отбеляза, че това е "най-голямата мисия от този род, разполагана някога на терен в даден конкретен случай".

Прокурорът на МНС започна на 3 март разследване на твърденията за военни престъпления и престъпления против човечеството в Украйна, след като получи зелена светлина от 40-те държави членки на съда, създаден през 2002 г. за съдене на най-тежките престъпления, извършвани по света,.

Хан посети миналия месец Украйна, включително Буча - предградие на столицата Киев, където на 2 април бяха открити най-малко 20 тела на цивилни.

Съединените щати обявиха създаването на център за наблюдение на конфликта в Украйна

Той ще разполага с първоначален бюджет от шест милиона долара, за да "събира, анализира и разпространява доказателствата за военни престъпления", извършени от Русия в Украйна, предаде Франс прес.

Новата инициатива включва съхраняване на публично достъпна информация или търговски сателитни данни, които да може да се използват при евентуални процеси за търсене на отговорност за жестокостите, се казва в изявление на Държавния департамент. "Онлайн платформата ще споделя с обществеността документацията на центъра за наблюдение на конфликта, за да помогне за опровергаване на усилията на Русия за дезинформация", се казва още в съобщението.

САЩ официално обвиниха Русия във военни престъпления в Украйна, включително срещу цивилни. Президентът на САЩ Джо Байдън лично нарече руския си колега Владимир Путин "военнопрестъпник" и "касапин" и заяви, че Москва извършва "геноцид" в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини