Украинско зърно срещу руски калиев тор

Руските производители на торове се опитват да изпълняват подписаните договори за доставки въпреки наложените западни санкции срещу тях, които представляват риск за световната продоволствена сигурност. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Изказването му беше в отговор на журналистически въпрос относно предложение на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, Русия да позволи доставката на част от украинското зърно, ако бъде приложено улесняване на руския и беларуски износ на калиеви торове, който в момента е ограничен съгласно санкциите, наложени в следствие на конфликта в Украйна.

Песков каза, че руските доставчици са заинтересувани от изпълнение на международните договори, но са възпрепятствани от въведените санкции, които имат ефекта на "бумеранг по целия свят".

Решението на Русия да нахлуе в Украйна преди почти три месеца, попречи на Киев да използва основните си пристанища в Черно и Азовско море и сериозно намали износа на зърно на страната, като само за май досега спадът е наполовина спрямо същия месец на миналата година.

Русия и Украйна заедно отговарят за близо една трета от световните доставки на пшеница. Украйна е и основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично олио. Санкционираните Русия и Беларус пък заедно са източник на повече от 40 процента от световния износ на калиев карбонат - основната суровина в производството на изкуствени торове.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пешо
    0 0
    07:44, 22 май 2022
    Калиева в състава на взривните вещества, така руснака не е балък да ви го даде.
Последни новини