Никола Минчев: МС не готви вдигане на ветото за Република Северна Македония

Председателят на Народното събрание Никола Минчев коментира в отговор на въпрос, че Министерският съвет не готви вдигане на ветото за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

В предаването "Политически некоректно" на БНР той каза, че "няма еднолично вдигане на ветото, категорично". За съжаление, това е тема, която може да се експлоатира за политически цели много удобно, коментира Минчев. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и въобще на другите документи - рамковата позиция и декларацията на НС, посочи председателят на парламента.

В петък премиерът Кирил Петков призова във видеообръщение президентът Румен Радев да свика ново заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за Република Северна Македония.

От последния КСНС по тази тема много неща се промениха, на първо място, геополитически - имаме война на територията на континтента, каза още Никола Минчев. Нашата позиция остава, но в тази геополитическа обстановка как точно е защитен нашият национален интерес, коментира той. Второ - от януари досега имаме периода на най-активен диалог със Северна Македония в рамките на последните години, и този диалог със сигурност е довел до някакво развитие, което трябва да го чуем на КСНС, външно министерство да представи един доклад, както каза и Кирил Петков, и оттам да видим къде стоим и какво може да се направи оттук нататък, но всичко това минава през изпълнение на досегашните документи - докоговорът за добросъседство, рамковата позиция и декларацията на НС, допълни Минчев.

Председателят на парламента каза, че металните решетки на вратите на парадния вход на Народното събрание вече са премахнати. Решетката я няма вече, още от вчера е демонтирана, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание и следващата пленарна седмица да я посрещаме без нея, коментира той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини