Да има широко съгласие по темата за Република Северна Македония, единна коалицията

Обединихме се, че за нас най-важно е да има широко съгласие по темата за Република Северна Македония, поради което се препотвърди обещанието, което сме дали цялата коалиция, че тази тема задължително ще мине през Народното събрание. Дотогава ще оставим дипломатите във Външно министерство да продължат своята работа. Те активно работят и се опитват да защитят българския интерес. Това заяви началникът на политически кабинет на премиера Кирил Петков – Лена Бориславова, след края на провелия се тази вечер коалиционен съвет по темата за Република Северна Македония (РСМ). Срещата в Министерския съвет (МС) се състоя след призива на премиера Кирил Петков за свикването на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за състоянието на преговорите с РСМ.

Бориславова заяви пред журналисти, че коалицията е имала конструктивен диалог по темата, която, по думите ѝ, е изключително важна за българското общество.

На въпрос имало ли е разговор между президента и премиера за РСМ, Бориславова каза: "Такъв разговор не е провеждан, но двамата са в диалог". И добави: Това няма да е правителството и кабинетът, които ще предадат българския национален интерес. 

Попитана за евентуален срок за обсъждане на темата в парламента, Бориславова посочи: "Когато имаме решение и доклад на Министерството на външните работи, в който се отчита напредък по българската позиция, тогава ще имаме и предложение към Народното събрание. На този етап не сме там".

Запитана за мнението на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, че Украйна и РСМ могат да бъдат обвързани по пътя си към членство в Европейския съюз, Бориславова припомни, че премиерът е заявил подкрепа за Украйна при посещението си в Киев. Тя каза, че правителството е за това да има "по-силна, по-обединена" Европа.

На излизане от МС депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов каза, че са обсъдени "наболелите теми" както за РСМ, така и за актуализацията на бюджета. Всяка една от политическите партии препотвърди позицията си за РСМ. Обединихме се, като че ли, че наистина е една пистата, по която България трябва да върви по отношение на този казус, коментира той.

Преди началото на коалиционния съвет Атанас Атанасов (ДБ) заяви, че подкрепя искането за свикване на КСНС. По думите му при държавния глава могат да се чуят всички мнения по темата. За съжаление към настоящия момент няма условия да се вдигне ветото, каза Атанасов.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини