ГКПП “Капитан Андреево” на второ място в борбата срещу ментетата

Най-големият сухоземен граничен контролно-пропускателен пункт в Европа “Капитан Андреево” е на второ място в топ 10 на границите в света, където се ловят най-много ментета. Това става ясно от представения доклад по време на Общо събрание на организациите за борба с фалшивите стоки SNB – REACT в Амстердам. В общността членуват над 315 собственици на различни права на интелектуална собственост, включително и на търговски марки от целия свят.

Във форума са участвали представители на Агенция "Митници" - зам.-директорът на ТД “Митница Бургас” Стефан Марашев и началникът на МП “Капитан Андреево” Георги Господинов. Представители на митническите администрации от Турция и Грузия, ОЛАФ и ИНТЕРПОЛ са били сред специалните гости и лектори на Общото събрание.

Шефът на “Капитан Андреево” Георги Господинов е представил отчет за постигнатите резултати от инспекторите на пункта през изминалата година, свързани с предотвратяване на нарушения на права върху интелектуалната собственост, въз основа на Европейския регламант.

В сравнение с 2020-та година през 2021-ва са отчетени 1357 случая, което е два пъти повече предотвратени опити за пренасяне на стоки, имитации на световноизвестни марки. Задържани са над 770 000 артикула, по-голяма част от които облекла, парфюми, спортни обувки, чанти, портмонета, колани.

Участниците в Общото събрание, както и всички членове SNB – REACT, са били запознати с резултати от митническите задържания в цял свят, което се базира, както на официалните данни от съответните митнически служби, така и на задържанията.

В класацията за противодействие на преноса на стоки менте, българският пункт е с минимална разлика след Лисабон, но пред Копенхаген и Виена.

Страната ни се нарежда на четвърто място в света сред топ 20 на страните, в които митническите служители имат най-голям дял при задържането на фалшиви стоки, като пред нашата страна са само Германия, Белгия и Португалия. През изминалата година България се е изкачила в класацията с едно място напред в сравнение с 2020-та.

С европейския опит при осъществяване на технологичния процес при унищожаването на „маркови“ стоки под митнически контрол Стефан Марашев и Георги Господинов са се запознали при посещението с работата на рециклиращо предприятие. Посещението им е свързано с идеята и желанието на SNB REACT и неговия български партньор, да бъде изградено подобно предприятие в България.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини