В Ардино обсъдиха проект за историческите каменни мостове

Обществено обсъждане на резултатите от проект „Историческите каменни мостове в Родопите – съвременни методи за представяне и опазване“ се проведе в залата на Общинския музей в Ардино. На него присъстваха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът Неджми Мюмюнходжов, който е и председател на Обществения съвет за закрила на културното наследство, представители на заинтересовани институции и гости от страната.

Проектът „Историческите каменни мостове в Родопите - съвременни методи за представяне и опазване“ е разработен от Община Ардино, в партньорство със Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“, Общинския музей и Регионалния Исторически музей в Кърджали. Основна му цел е да популяризира наследството на каменните мостове в  Родопите. 

Събитието бе открито от кмета на Община Ардино инж. Изет Шабан, който благодари на екипа на проекта за свършената работа. В своето приветствие той споделиза настоящите дейности на Общината в сферата на опазване на културното наследство.„Ние продължаваме да работим, не сме се отказали от намерението си да кандидатстваме пред ЮНЕСКО за включване на Дяволския мост в списъка на световното културно и природно наследство. Това за да стане факт е необходимо Министерството на култура и Министерството на околната среда да дадат съгласие за включване на Дяволския мост в Индикативния списък на ЮНЕСКО.

Оптимист съм, че нашата посока, която сме поели е правилната. Дяволският мост заслужава да бъде част от световното културно наследство и това ще се отрази положително за неговото съхранение и опазване“, заяви инж. Изет Шабан. 

Арх. Иван Колев от Сдружение “Мещра” представи лекции на тема „Архитектурата на каменните мостове“  и „Актуално състояние и опазване на каменните мостове“. Той подчерта, че историческите каменни мостове са един от символите на Родопите. „Тук са изградени стотици мостове и всички те са с голямо значение за обществото. Единствено от тях Дяволският мост притежава статут на недвижима културна ценност от „национално значение““,заяви арх. Колев. Той изказа искрените си благодарности към ръководството на община Ардино в лицето на кмета инж. Изет Шабан и уредника на музея Танер Чобанов за възможността за реализацията на проекта. Поздрави общинското ръководство за това, че продължава усилията си да опазва културното наследство. Благодари и на доброволците в проекта, както и към всички местни хора и институции, проучватели и любители на каменните мостове за подкрепата!

Вилдан Расим, уредник в Регионалния исторически музей в Кърджали представи резултати от теренната работа в лекцията за нематериалното културно наследство на каменните мостове в Родопите. А уредникът на музея в Ардино Танер Чобанов изнесе лекция за опазването и популяризирането на Дяволския мост - опитът на Община Ардино. В нея той показа различните проекти и инициативи, по които работи Община Ардино, след като поема управлението на културната ценност.

В рамките на събитието бяха изложени снимки от изложбата „Камък върху камък“ и фото конкурса „Каменни мостове в Родопите“.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини