Избраха представител на Хасково в комисията за изработването на областната здравна карта

Изображение 1 от 2

    Представител на община Хасково, който ще участва в комисията за изработването на Областната здравна карта, ще е заместник-кметът Мария Вълчева. Изборът й беше направен по време на извънредната сесия на Общинския съвет, която се проведе днес и която не остана неоспорвана, заради времето на провеждане и необходимостта й по принцип.

    Решението за представителя е трябвало да бъде подадено до 20-ти май, стана ясно на сесията, така че общинските съветници на практика гласуваха със закъснение за излъчването му. Заради това по искане на част от тях председателят на Съвета Таня Захариева обеща, че ще изпрати писмо към Министерството на здравеопазването с извинение. Основната идея е Хасково да покаже отношение към сериозността на темата, свързана със здравеопазването.

    Като допълнение към предложението за гласуване в единствената точка на сесията днес, Общинския съвет гласува и втори човек, който оторизира да се включва в заседанията при изработването на Здравната карта, при невъзможност заместник-кметицата да участва. И това е началникът на Дирекция „Здравеопазване и хуманитарни дейности“ Златка Караджова. Общинските съветници гласуваха представителя в Комисия по изработване на здравната карта да докладва за хода на работата и за решенията, които се взимат.

    Областните здравни карти са част от Националната. Чрез нея се на териториален принцип се планират потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ -лекари, лекари по дентална медицина и специалистите от професионално направление „Здравни грижи“, също потребностите от легла за болнично лечение, медицинските дейности по видове и нива на компетентност за всички области, както и необходимите високотехнологична медицинска апаратура и високотехнологични методи за диагностика и лечение. Чрез Картата се осъществява националната здравна политика.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини