Увеличават капацитета на пропуск за камионите от Турция

Изображение 1 от 3

    Увеличение на пропускателния капацитет на граничните контролно-пропускателни пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“ за преминаването на камиони до седмица. Това поема като ангажимент българската държава. Броят на камионите от Турция, които ще бъдат обработване през пункта „Капитан Андреево“, трябва да стигне до 2000, а този на преминаващите през „Лесово“-до 1000. Това съобщи българският министър на транспорта Николай Събев, след разговорите, които той проведе с със заместник-министъра на търговията на Турция Туна Турагай, с представители на властта в Одрин и митническите власти в съседната държава. За овладяване на ситуацията по границата ни с Труция се командироват и допълнително служители- по 25 души от Гранична полиция и от Агенция „Митници“, посочи Събев.

    Той е по границата ни с Турция заради натрупалите се опашки от тирове през последните седмици там. Министър Събев съобщи, че в момента на турска страна има тапа от чакащи да влязат у нас над 3500 камиона.

    С мерките, които се въвеждат, тази вълна трябва да бъде обрана и до седмица да се влезе в регулярен ритъм на работа, посочи още транспортният министър.

    Работата по разрешаване на проблема ще продължи и до септември месец ГКПП „Капитан Андреево“ трябва да увеличи капацитета си с още 50 %, отбеляза той.

    Междувременно тази сутрин от българската страна на границата на протест излязоха превозвачите от автобусния и транспортния бранш.

    Бизнесът негодува заради тежкото забавяне на превозните средства. По думите им камионите престояват по 6 дни на опашките. А това коства загуби от по 70 хил.евро на час. Един от основните проблеми, който доведе до натрупване на тировете е решението на държавата да поеме контрола върху фитосанитарните проби на превозваната към страната и Западна Европа продукция.

    Превозвачите чакат също с часове министър Събев и отново настояват за разговори, адекватни и спешни мерки, с които да се реагира на ситуацията.

    Заради несправяне с проблемите те поискаха и оставката на Събев. Той обаче не отговори как ще реагира на това тяхно искане.

    Според министър Събев преминаването на фитосанитарния контрол в държавни ръце е правилна стъпка.

    Стана ясно, че има договорка с Агинция“митници“, която ще предостави сграда на пункта, където ще бъде разположена лаборатория за изследване на пробите. Сега те се изпращат за резултати до Референтната лаборатория в София.

    Лабораторията на пункта ще заработи до 5 месеца.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини