Гроздан Караджов: Лъжа е обявеното вчера, 3,9 милиарда е дефицитът в актуализацията на бюджета

Гроздан Караджов обяви, че представеното вчера като основна причина за разкола в коалицията е лъжа. Той не е искал допълнително допълнителни 3,9 милиарда, а за пореден път е алармирал за проблем с липсата на тези средства.

Натрупал се е голям дефицит допълнителни стредства, в резултат на решението на Народното събрание, което образува огромна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда.

Изначално не е предвидена сума за магистралите, каза Караджов. В бюджета МРРБ е в 2,4 милиарда дефицит - 1,2 милиарда за стари плащания - договорени и извършени дейности, и още 1,2 милиарда за стари, започнати и недовършени работи, като и двете касаят договори, за които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително, извън планираното през декември.

Освен това той посочи, че са обещани средства на общините - 500 милиона, за да си направят ВиК проекти и да ремонтират пътищата си, които са в ужасно състояние, които ги няма в актуализацията. Ето това са тези 3,9 милиарда, заключи караджов.

Караджов прочете стенограмата от изказването си на вчерашното заседание, където алармира за задкулисно вземане на решение относно липсващото финансиране на пътните ремонти и общините в актуализацията на бюджета. Тези 3,9 милиарда не са искани, те само са показани на работната група, заяви Караджов. Той единствено е алармирал, че се отваря системен риск за бюджета и системен риск за републиканската пътна мрежа. Никъде не е казано, че това е условие ИТН да подкрепи актуализацията на бюджета.

Караджов предлага да има контрол върху плащанията към пътните фирми. Това той е предлагал изначално - контрол на свършената работа и парите. Тези, които предложиха плащания към фирмите, бяха ПП, не е редно сега да сочат нас, емоционално посочи регионалният министър.

Инхаус договорите са следващата сага, която Караджов разказа. Той показа дебела папка документация по тях, която е изпратил с огромна флашка с писмо до Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков и е искал среща, за да обсъдят тези важни въпроси - какво ще се прави, каква ще е щетата за държавата, какво се случва с платените средства. Срещата се състояла на 12 май, на нея бил и Бойко Рашков. Вчера Бойко Рашков е тиражирал лъжата, че се прави опит да се узаконят незаконните инхаус договори. Караджов прочете постигнатите решения на тази среща, включително касаещите изработването на "тайния документ" на МРРБ, за който говори вчера Рашков.

Гроздан Караджов потвърди, че е внесъл оставката си като министър още вчера.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини