Кирил Петков ни каза, че службите са на президента и иска свой разследващ орган - брифинг на ИТН

Кирил Петков ни каза, че службите са на президента и иска свой разследващ орган по време на коалиционния съвет за промените в КПКОНПИ. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН.

ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев, което е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и ДПС. Малки фюрерчета, зяви Йорданов.

Йорданов обясни, че депутат от ПП е намекнал, че ИТН са искали свой човек в КПКОНПИ при обсъждането на закона.

Аз и други колеги изразихме опасения да не превърнем новия орган КПКОНПИ като стария или да направим нещо като нова прокуратура със свой главен прокурор.

Кирил Петков искаше точно това - каза шефовете на ДАНС не са мои, а са на президента и на мен ми трябва разследващ орган и рпоккуратура, обясни Йорданов.

Корупцията е епидемия и това го знаем всички. Въпросът е как да се борим с нея и дали този закон може да се бори с нея. Отговорът е НЕ. Това заяви Ива Митева от ИТН. "Този закон е на 90% преписан от действащия закон за КПКОНПИ", каза тя.

Тя твърди, че ИТН също иска реформа, но не по този начин. По думите й темата е обсъдена в края на януари в Министерския съвет, като първата версия е представена през април.

Мачкаме Конституцията ежедневно

В парламента се вкарват всякакви закони, написани на коляно и на парче, каза Ива Митева. Какво приехме досега, запита риторично тя. Всички решения на НС са противоконституционни - примери за това са изборът на нов председател на КЕВР, решението за АПИ и военно-техническа помощ за Украйна, заяви Митева. За всички тези промени обаче групата на "Има такъв народ" са гласували "за". Тя каза, че са "търпели" и "стискали зъби". 

Станислав Балабанов коментира предложението Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. По думите му ПП поискали това, защото Рашков нямал смелостта да направи 7000 съкращения в МВР.

ИТН поканиха Кирил Петков на детектор на лъжата в пленарна зала, а Тошко Йорданов настоя за графологичен анализ на бележката от МС за заобикаляне ветото за Република Северна Македония. Нека Кирил Петков поръча този анализ, препоръча той.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини