Съветниците от БСП поискаха оставката на председателя на Местния парламент Таня Захариева

Изображение 1 от 3

    Съветниците от групата на БСП поискаха оставката на председателя на Местния парламент Таня Захариева. Мотивите за това са несправянето със задълженията й, честите грешки в докладните, представени за гласуване, както и неравномерното разпределяне на сесиите на Общинския съвет.

    През изминалия месец май нямаше редовно заседание на Общинския съвет, в същото време в рамките на десет дни през юни Захариева свика две заседания на местния парламент, изтъкна Общинският съветник от БСП Камен Тодоров. Едното от юнските заседания беше свикано като извънредно и с единствена точка- определянето на представител на Община Хасково, който да участва в заседанията на Областната комисия по създаването на Здравна карта на региона. Тази карта е важна, защото чрез нея се планират нуждите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, както и броят на необходимата болнична леглова база и специалисти по дентална медицина. Областните Карти са част от Националната, чрез която се осъществява националната здравна политика.

    Такава точка имаше и в днешното заседания, но за определяне представител на Хасково, който да участва в работата на Комисията по изработването на аптечна карта на областта.

    И в двата случая стана ясно, че сроковете за взимане на решение са пропуснати от Община Хасково.

    От БСП имат претенции и заради факта, че Таня Захариева не им е отговорила на въпроса колко ще струва на данъкоплатците провеждането на извънредната сесия.

    Те искат тя да се извини публично и на гражданите за пропуснатите срокове при свикването на заседанията и взимането на решения.

    От БСП обявиха, че започват разговори в прозрачност с останалите си колеги от Общинския съвет по сесийни групи и ще предложат да се гласува оставката на председателката. Социалистите посочиха, че в неофициални разговори вече имат индикации за недоволство от съветници и от другите партии, представени в Общинския съвет.

    Няма да подам оставка, заяви след обявените намерения от БСП председателката на Общинския съвет Таня Захариева. Според нея твърдението на БСП, че не се организират добре заседанията на Общински съвет на Хасково не е основателно.

    „Винаги, когато има докладни, които предстои да се разгледат, те се внасят в Общинския съвет. По задълженията и правилника за организацията дейността на Общинския съвет имаме да проведем минимум шест заседания през годината. Това е и задължението на председателя на ОбС по ЗМСМА“.

    Тя уточни, че извънредната сесия е свикана след писмо от Здравното министерство, откъдето са настояли за взимане на бързо решение за представител на Хасково в Комисията на областта за изработване на здравна карта. И двата пропуснати срока- за представител за Здравната карта и за представител от общината в Областната комисия за разработване на Аптечна карта на региона, не са от фатална важност. „Доколкото ми е известно все още Областната комисия не е започнала да заседава към момента“, каза Таня Захариева.

    Относно сумата, която ще коства на данъкоплатеца провеждането на извънредната сесията на Общинския съвет на 1-ви юни тя уточни, че е около 20 хиляди лева. На председателски съвет, след заседанието, съветниците от ГЕРБ, ДПС и „Българе“ са се отказали от възнагражденията си.

    „Според мен техническите грешки по докладните не са фатални, те лесно могат да се поправят. За мен реакцията на БСП е малко по драматично разпространена като информация“, коментира Таня Захариев.

    Според съветникът от групата на ГЕРБ Румен Стоянов реакцията на колегите му от БСП в Общинския съвет е „кризисен пиар в бурята на моментната политическа обстановка в страната“.

    „Колегите явно, знаейки, че много скоро ще има избори, искат по този начин да шумят. Но освен да вдигат пушек, в момента друго не могат да направят“, категоричен е той.

    Красимира Савова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ни
      Николов
      32 -9
      17:36, 10 юни 2022
      Таня Захариева да се маха от Общината защото много на сериозно се взе ! Идва на работа когато си поиска, тръгва си по- същия начин. На всичкото отгоре има адвокатска кантора и си води дела защото и трябват много пари. Кой не иска така? Голяма заплата от Общината и отделно хонорари от дела .....
      • Ел
        Елена
        33 -7
        17:57, 10 юни 2022
        Същото е и с Камен от БСП. Отиде в министерството да работи, а стои и в общинския съвет и взема пари и от там.
        Явно е голям капацитет.
      • Ко
        Колега
        26 -2
        18:22, 10 юни 2022
        Изключителна неграмотност. Всички в общинския съвет имат работа по трудов договор,както е Тодоров.Двама са доктори -Янакиев и Николов,Кирилов и Сание са в Земеделието,Йозджан и Йорданов са в социалното,Годжов,Маркова,Минев,Исмаил,Лалов имат частен бизнес. Но В общински съвет са на изборна длъжност,не на трудов договор.А Захариева там е на трудов договор и получава пари дори да няма сесия както миналия месец.Моля ви,не може толкова ниско ниво да имате.
      • Гр
        Гражданин
        27 -1
        19:34, 10 юни 2022
        И простия Сунай от ДПС и той получава заплата от общината, за кой мандат вече. Ако го питате разлика между докладна записка и решение на общ съвет няма да може да ви обясни. Иначе е нареден сред съветници, а дали е чел ред?
        - Нее , срича много
      • АЗ
        А защо не качвате клипа
        19 -7
        20:01, 10 юни 2022
        Как кирчу измамника опипва секретарката си. Има жена и деца измамника му с измамник. Отгоре на това мурвата е в ББР и от там закешва яко народна пара
      • Ос
        Оставка
        6 -3
        16:15, 11 юни 2022
        То и аз искам БСП да подаде оставка, ама…
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини