Шествие в подкрепа на правителството, правото, парламентаризма и демокрацията

Стотици се събраха за шествие под надслов „Марш за Европейска България - в защита на парламентаризма и демокрацията!“ около фонтана пред президентството в центъра на София снощи.

То е организирано от Инициатива „Правосъдие за всеки“ в подкрепа на правителството, правото, парламентаризма и демокрацията. В района има засилено полицейско присъствие. 

"Ние сме тук в защита на институцията парламент. Някои се опитват да проформатират мнозинства, да изтеглят депутати. И този някой не се намира в парламента, тъй като този, който предизвика кризата, не е нито народен представител, нито министър“, заяви Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“, организатор на шествието.„Притеснява ни, че в три от парламентарните групи, хората, които взимат решения, не са в парламента“, добави той.

Към шествието се присъедини и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев. Пред журналисти той коментира, че очаква дебатът за вота на недоверие да бъде ожесточен и продължителен. Според него вотът може и да не мине в парламента. 

Когато тези хора са толкова години на площада, няма как да не се присъединя към тях. Благодаря им за подкрепата, че не си стоят вкъщи- на топло, на удобно, да чакат някой да направи нещо, а излизат на площада да изразят мнението си, заяви и. д. председател на Народното събрание Мирослав Иванов. По отношение на предстоящата парламентарна седмица той посочи, че ще се опита с добър тон да направи така, че да не се случват грозни сцени и да се проведат нормални дебати, които да са в духа на парламентаризма и да бъдат изложени аргументи. 

Искам да живея в държава, в която всеки специалист ще бъде свободен да казва мнението си. Аз съм един нормален човек, който в момента тества съдебната система. Чакам тихо и кротко да видя какво се случва, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Тя напомни, че е завела съдебно дело за дискриминация. "Виждате колко е важно, ако предпочетем личните ни интереси за малко, какво може да се случи в един парламент. Крехко мнозинство, което в един момент, в рамките на 24 часа, да бъде променено. Няма да стане. Всеки глас е важен. Каквото става в парламента, трябва да е израз на волята на народа", допълни Сербезова. 

България избира да бъде част от свободния свят, където всички трябва да са равни пред закона. Това е моделът за развитие за просперитет на всяка успешна държава. Другият модел го видяхме досега- 12 години феодален модел, в който преуспяваха тези, които са най-близки до властта. Този модел трябва да прекършим сега, каза депутатът Владислав Панев.

Имаме още 10 дни, в които можем да разговаряме с депутатите и няма нищо задкулисно зад това, заяви премиерът Кирил Петков в коментар за предстоящия вот на недоверие към правителството и за изхода от него. Петков се присъедини към протестиращите в подкрепа на кабинета, които се събраха на площад "Народно събрание". 

По думите на Петков има толкова много хора, които са интелигентни и са се събрали за България без задкулисие, вижда се защо си заслужават всичките усилия, които се правят. 

Непрекъснато говорим с много депутати, тук е въпрос на страх и отговорности и всеки един трябва да си вземе решението. И аз се надявам, че много хора ще поемат тази стъпка, която им изглежда страшна, но е отговорност за България, посочи Кирил Петков. Той допълни, че "има после още 7 дни, когато ще се види първият мандат. Реално 10 дни преди да знаем колко ще са подкрепящите".  

Не може да се преговаря с нас, не може да ни се предлагат сделки, не могат да се предлагат разни стратегии за стабилност, на базата на това ние да ви излъжем, каза още Петков и допълни: "България без задкулисие, означава всички, които искат да участват в управлението, да застанат отпред. Ние не дойдохме само с идеята за изчистване на България от мафията и втората стъпка е създаване на истински институции". 

Не можах да поставя моите разбирания за честност, справедливост и ценност над разбиранията на мафията. Аз предпочетох да застана на страната на моя народ. Това заяви министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който също се включи в протеста в подкрепа на правителството, парламентаризма и демокрацията на инициатива „Правосъдие за всеки“. 

Василев обяви миналата седмица, че напуска ИТН. 

Не мога да ходя по улиците и да лъжа хората, че някой прави реформи, ако не ги прави. Аз не съм се продал. Аз напуснах обиден и заставам зад моя народ, който трябва да постигне победа над мафията, каза още той и добави: "Вие виждате, че има и стойностни хора в Народното събрание, които си вършат работата и не бива да бъдат делени на политически партии". 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    00
    0000000000
    0 -1
    08:40, 21 юни 2022
    Прост народ слаба държава
  • 2
    К
    К
    2 -3
    09:06, 21 юни 2022
    шествие в подкрепа на корупцията, продажничеството и безмозъчното слугуване!
  • 3
    Бо
    боклуци ЕСКОМ
    1 -4
    09:08, 21 юни 2022
    боклук долен продажен и безроден, гелосан канадки папагал. Ден последен
Последни новини