Дебатът приключи, гласуват вота на недоверие към правителството в сряда в 19:10 ч.

Приключиха дебатите по вота на недоверие към правителството с премиер Кирил Петков. Извънредното заседание започна в 11:00 ч. То продължи близо осем часа. Гласуването на внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие ще е в 19:10 ч. утре, на извънредно заседание на парламента. 

Преди да започне същинският дебат днес, временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов призова депутатите да спазват добрия тон и да не нарушават правилника. След това Станислав Балабанов изчете декларация от името „Има такъв народ“ (ИТН) относно отцепването на депутати от парламентарната група и проблемите, довели до излизането на ИТН от коалицията. 

Мотивите към вота на недоверие бяха представени от депутата от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев. Той заяви, че искането за оставка на правителството е за водената "неадекватна финансово-икономическа политика". Мотивите бяха определени като „чудновати“ от премиера Кирил Петков. Той обори твърденията на ГЕРБ-СДС и изброи успехите на правителството, сред които повишаването на минималната работна заплата, отпадането на таксите за ясли и детски градини, помощта на бизнеса и битовите потребители заради високите цени на тока и парното, и други.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че опозицията не предлага как хората да бъдат защитени в ситуацията на различни икономически и политически предизвикателства. По думите му, през последните 12 години се е водила финансова политика, която е правила богатите по-богати. Депутатът от „БСП за България“ Румен Гечев също отхвърли твърденията за влошена фискална политика. 

ГЕРБ-СДС разкритикуваха параметрите, заложени в актуализацията на бюджета за 2022 г. Социалният министър Георги Гьоков коментира, че кабинетът има всички лостове и може да каже откъде ще дойдат парите за осъвременяване на пенсиите. Любомир Каримански (ИТН) смята, че има неизпълнени точки от коалиционното споразумение във финансите и икономиката. Костадин Костадинов заяви, че "Възраждане" е против това правителство. 

Петър Чобанов (ДПС) заяви, че икономика и финанси не могат да се управляват с неверни внушения. Той настоя, че липсва прогнозируемост и затова сме в процес на непрекъсната бюджетна актуализация. 

Бившият председател на парламента Никола Минчев ("Продължаваме Промяната") апелира депутатите да помислят дали ще бъде полезно за държавата "да я хвърлим в поредни предсрочни парламентарни избори със съмнителен потенциал да произведат ясно мнозинство". Председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов коментира, че не вижда перспектива след свалянето на този кабинет. Той призова от парламентарната трибуна за диалог. 

В хода на разискванията имаше спорове между премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов. Споровете бяха свързани с ремонтите на пътищата, парите за пътностроителните фирми и, като цяло, за средствата за министерствата. 

Докато в пленарната зала течеше дебатът по вота, около парламента имаше демонстрации в подкрепа и против правителството.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини