Прокуратурата проверява полицаи във връзка с Георги Семерджиев

Софийската градска прокуратура (СГП) е отделила материали от разследването на тежката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени, заради данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Георги Семерджиев, както и за търговия с влияние, съобщиха от прокуратурата.

Семерджиев е с повдигнато обвинение за катастрофата, задържан е за 72 часа и се очаква утре прокуратурата да внесе искане в съда за постоянното му задържане под стража.

Прокуратурата ще проверява дали служители на МВР са нарушили, превишили или не са изпълнили служебните си задължения, както и дали са използвали своето служебно положение с цел да набавят за себе си или за другиго облага.

Ще бъде проверено и дали служители на МВР не са докладвали в прокуратурата станали им известни данни за евентуално извършени нарушения или престъпления от Семерджиев.

След приключване на проверката ще бъде преценено дали има основания за образуване на досъдебно производство.

Вчера, премиерът в оставка Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков обявиха началото на национална спецакция срещу шофирането под въздействие на наркотици. Министърът съобщи, че МВР започва вътрешна проверка на всички случаи във връзка със Семерджиев, за които има съмнения, че са били неглижирани от полицията. Причината е, че има данни за множество пъти, в които той е нарушавал правилата за движение по пътищата. Рашков добави, че се прави и проверка за ролята на служителка в столично районно управление в тежката катастрофа.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини