От петък с маска в болници, аптеки, автобус и социални заведения в Хасковско

В хасковска област се въвеждат временни противоепидемични мерки заради ръста на заразени с коронавирус. Това става със заповед на директора на РЗИ – Хасково д-р Станимира Тананова.

Новите мерки ще са в сила от 22 юли до 20 август 2022 г.

От утре е задължително носенето на защитна маска за лице при посещение в лечебни заведения, аптеки, оптики, градския транспорт, специализираните институции за предоставяне на социални услуги. При струпване на хора на открити обществени места е необходимо спазване на дистанция от 1.5 м.

Ето цялата заповед:

1. Всички лица, когато се намират в лечебни заведения , аптеки, оптики, градския транспорт, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и на социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в приложение № 1.

2. Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

3. Всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, както следва:

а) редовно проветряване и дезинфекция съгласно алгоритъм, посочен в Приложение № 2;

б) недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);

в) инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, съгласно посоченото в Приложение № 3 и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант.

4. При възможност и по преценка да се създаде възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени,с цел ограничаване на контакти на работните места.

5. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги. Осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта.

6. Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

7. Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

II.Временните противоепидемични мерки ,определени с настоящата заповед ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Хасково.

III. Заповедта да се съобщи на Областния управител на Оласт Хасково,на директора на ОД на МВР-Хасково, на директора на Регионална дирекция Социално подпомагане-Хасково, на началника на РУО-Хасково, на кметовете на общини в област Хасково за сведение ,изпълнение и за създаване на необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки съобразно техните правомощия.

IV.Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на РЗИ -Хасково пред Административен съд Хасково по реда на АПК. Административният акт подлежи на предварително изпълнение, като обжалването не спира изпълнението на заповедта.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Те
    Тео
    40 -9
    18:26, 21 юли 2022
    Спокойно може да си наврете мерките … културно казано от….д!
    Пълен смях сте! Резил! По 5 маски искам да носите една върху друга!
  • 2
    До
    До Тео
    6 -12
    09:39, 22 юли 2022
    А на теб Тома неверни, внимавай колко пъти по... Виж коментара
  • 3
    За
    Запознат
    6 -9
    10:39, 22 юли 2022
    Относно корона вирус мога да кажа че вариантът омикрон вече е на лице и заразата от него е 100% ако има болен до теб! Поне вече 10 човека познавам болни! Аааа..... , не е задължително да вярвате, избора е ваш!
    • Не
      Нефаксиниран
      6 -6
      12:35, 22 юли 2022
      Айде пак се почна.Сега има война и инфлация,няма е време за болести.Особено за някакъв Ковид.Нека направим национален протест "Долу маските"
    • Сс
      Ссссссс
      0 -2
      10:04, 23 юли 2022
      Дърта мърша
  • 4
    До
    До нефаксинирания
    2 -3
    14:54, 22 юли 2022
    Май си с факс отзад! Дано да ти помогне!
  • 5
    Ви
    Вирусът омикрон
    4 -2
    18:28, 22 юли 2022
    Вече е в разгара си
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини