Депутатите започват работа по новите правила за избор на шеф на КПКОНПИ

От днес в Народното събрание депутатите трябва да започнат работа по новите правила за избор на шеф на КПКОНПИ.

От "Продължаваме промяната" поставиха като условие за участие и подкрепа на бъдещ кабинет именно избора на шеф на комисията, като тяхното предложение е настоящият вътрешен министър Бойко Рашков.

Днес в зала влезе и проекторешение, разгледано в антикорупционната комисия в парламента. В комисията имаше различни дебати, като ДПС предложиха свои идеи за изисквания към бъдещия председател на КПКОНПИ, едно от които - да е под 65 години. Бойко Рашков е на 67 години.

Дори и да се събере мнозинство, което да даде старт на процедурата за избор на председател, то номинациите трябва да станат в рамките на 14 дни - тоест и времето притиска депутатите да извършат необходимите гласувания.

"От ПП искат да приемем закона за КПКОНПИ, със гласуване в НС, а не на думи и след това да пристъпим към следващите действия. Но това поставя въпроса за това колко време може да се държи мандата. И затова по-дълго обсъждахме парламентарни процедури, скъсяване на срокове, извънредни заседания - но да покажем, че има мнозинство за борба с корупцията, за да можем да приключим този процес", коментира вчера председателят на БСП Корнелия Нинова.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Коцето
    1 0
    10:46, 22 юли 2022
    Корумпираните си нагласят корумпиран шеф та заедно да борят корупцията. Нещо не схващам.
    Да вземат пример от Китай, там действат по по друга процедура и едва ли имат такава комисия.
    Т.е. едни крадци плащат сериозни пари от бюджета на крадеца, за да ги преследва, ама не съвсем.
Последни новини