В Книжовник се жалват от затлачено корито на реката, чистят го другата седмица

    Жители на хасковското село Книжовник се жалваха от затлачено корито на реката. Местните се опасяват, че при обилни дъждове може да се стигне до наводнения.

    Реката в населеното място е с дължина около 1.5 км. По част от нея има бетонно корито, но по цялото протежение е обрасло с трева, храсти и дървета, достигащи по няколко метра.

    „През годините при проливни дъждове, нивото на реката се е повишавало драстично и е достигало до половината на двора на къщата ми“, каза Генчо Василев, живеещ в непосредствена близост до реката. Заяви, че преди няколко години е отглеждал прасета и при един от валежите се наложило да ги пусне из двора, за да не се удавят.

    Той коментира, че сега растителността е израснала много и се опасява, че при проливен дъжд може да се стигне по-сериозни наводнения. Категоричен е, че трябва да се направи почистване, което е непосилно за живеещите наоколо. Допълни, че заради растителността и влагата има нашествие от комари.

    На също мнениe бяха и други хора от селото. „Коритото на реката е пълна трагедия. Не се обръща внимание. Крайно време е да се вземат мерки, защото става джунгла“, каза Пенчо Балтов. Той заяви, че при едно от наводненията преди години водата е отнесла малък пешеходен въжен мост, който вече не съществува.

    „От доста години реката е занемарена. Появи се гора в реката“, заяви Недялко Иванов.

    Кметът на Книжовник Невена Рачева заяви, че е предвидено почистване на коритото, което трябва да се случи преди 2 август, когато е празникът на селото.

    От община Хасково заявиха, че почистването на коритото на реката ще започне през другата седмица по график. То ще се извърши от служители на общинското предприятие „Екопрогрес“.

    За решаване на проблемите в Книжовник е стартирала подписка в началото на тази седмица, каза Галина Радославова. Тя заяви, че петицията е не само за почистване на реката, но за изграждане на минимум две повдигнати пешеходни пътеки тип „легнал полицай“ по главния път през селото с цел ограничаване шофирането с висока скорост. Повече по тази тема може да видите тук. Сред исканията са почистване на тротоарите в селото, ремонт на плочките и улиците, които на много места са осеяни в дупки, смяна на изгорели улични лампи и поставяне на поне едно огледало за обратно виждане, тъй като на един от завоите видимостта за водачите е силно ограничена.

    До момента подписката е подкрепена от около 220 души, тоест близо половината от жителите на селото, каза Галина Радославова. Тя допълни, че възнамеряват да предадат петицията до кмета на общината, кмета на селото и директора на Областното пътно управление, тъй като главният път през Книжовник е част от републиканската пътна мрежа.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини