Странен обект заснет на Марс

    Ето най-доброто доказателство за наличието на вода на Марс, което някога сме виждали: марсианският роувър Perseverance на НАСА се натъкна на заплетена връв на Марс, която прилича на корда за въдица, оставена от разочарован риболовец. Където има риболов, трябва да има и вода, нали?

    Снимката стана вирусна веднага и предизвика оживени коментари. Всъщност това малко парче боклук вероятно е нещо, останало от парашута на Perseverance, или от апарата за спускане, или дори от задната обвивка, които всички работеха в тандем, за да достигне роувъра на повърхността на Марс през февруари 2021 г.

    Заплетената корда е заснета с вградената предна дясна камера A за избягване на опасност на Perseverance. Можете да видите колко малка е струната на следващото изображение, на което се виждат колелото на роувъра и края на роботизираната му ръка.

    „Кулата“ на ръката докосва скала, от която бормашината на марсохода вероятно току-що е взела проба. Кулата е като ръка, която носи научни камери, минерални и химически анализатори за изучаване на обитаемостта на Марс в миналото и за избор на най-ценната от научна гледна точка проба, която да съхранявате за евентуално бъдещо връщане на проба на Земята.

    Много вероятно е марсианският вятър да е издухал струната близо до марсохода. Връвта вече се е преместила, тъй като само няколко дни по-късно връвта липсва от мястото.

    Perseverance откри няколко обекта, останали от кацането, включително собствения си парашут, а хеликоптерът Ingenuity прелетя и направи снимки на разбитата задна обвивка.

    Притеснявате се за всичкия този боклук, оставен след роувъра? Недейте, казва специалистът по редактиране на изображения Стюарт Аткинсън. "След около сто години марсианците нетърпеливо ще събират всички тези неща и или ще ги изложат в музеи, или ще ги превърнат в "исторически бижута", както правим ние с вкаменелости, кехлибар и метеорити.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини