Обучени в МВР и МО контролирали отвличанията

Няма данни за политически мотив в отвличането на студента в НСА Румен Гунински, преди всичко става въпрос за пари, понеже отвличанията са се превърнали в бизнес.

Това заяви ген. Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба "Сигурност" и член на ръководството на ДСБ, пред bTV, цитиран от БГНЕС. Поводът за коментара му е показното отвличане на сина на бизнесмена Румен Гунински в понеделник.

По думите на Атанасов един закон за отвличанията може да бъде само част от комплекс от мерки срещу престъпността. В Италия има специално законодателство за отвличанията, защото преди 10 години там имаше лавина от отвличания.

Атанасов изтъкна, че големият проблем е в разкриването на подобен род престъпления. Основната вина за тях може да се търси в последните четири години, когато министерството не работеше, коментира Атанасов и добави, че МВР е решето, от което тече информация.

Притеснява ме конспиративното купуване на информация от престъпните групировки от МВР, заяви Атанасов. На средно ниво в МВР е занемарен контролът върху оперативната информация. Този тип престъпност се контролира от хора със специални знания, излезли от МВР и Министерство на отбраната. Трябва да се провери с какво се занимават в момента специално обучени хора от системата. МВР е в много лошо състояние. Днес екипът на министерството получава тежко наследство, коментира генералът.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини