Спасителите успяха да извадят от Сена заблудената белуга, но се наложи да я евтаназират

Евтаназираха белугата, която прекара 8 дни в река Сена. Това стана часове, след като приключи сложна спасителна операция по изваждането ѝ от водата.

Белугата е била приспана по време на пътуването, след като е получила затруднения с дишането.

Френските спасителни екипи успяха да извадят от Сена заблудената белуга рано тази сутрин. Почти 800-килограмовия морски бозайник бе изваден от водата със специална мрежа, изтеглена от кран.

Установено е, че бозайникът е мъжки, загубил е доста от теглото си по време на пребиваването си във водите на река Сена и има няколко рани по тялото си. 

Първо белугата бе прегледана, а планът предвиждаше да бъде транспортирана в хладилен камион към брега, като първо да бъде пусната в басейн със солена вода, а след тридневно наблюдение и в открито море. 

Спасителната операция е продължила "по-дълго от очакваното", обясниха организаторите. Включили са се около 60 души – водолази, пожарникари, жандармеристи, зоолози, ветеринари.

Белугата бе забелязана за първи път на 2 август. Тя беше заснета в светлозелените води на реката между Париж и Руан в Нормандия, десетки километри навътре в сушата от морето.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини