На 1 октомври по интерконектора трябва да текат търговски количества газ, уверяват служебни министри

Ако строителят работи с интензивни темпове, най-вероятно обявеният срок за завършване на строителните дейности на газовата връзка с Гърция може да е нормален. Това коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред журналисти след края на срещата при президента Румен Радев, на която бе дискутирана темата за пускането в срок на интерконектора.

Министър Шишков посочи още, че днес е поставил конкретни въпроси във връзка с приключването на този етап и добави, че е имал уверението, че ще бъде завършен в срок. 

В момента интензивно се работи между ДНСК и Националния строителен надзор, комплектова се документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да можем да въведем обекта в експлоатация, посочи Шишков. Освен, че публикувахме днес на сайта на МРРБ, за да видят всички български граждани проблемните точки като етап на завършване на строителството, тези проблемни точки ще бъдат следени всеки ден, заяви той.

По думите му към днешна дата, част от проблемните точки са започнали да се изчистват.

На 1 октомври по интерконектора трябва да текат търговски количества газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти след края на срещата при президента Румен Радев, на която бе дискутирана темата за пускането в срок на интерконектора.

"Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме - на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ", заяви служебният министър на енергетиката.

Росен Христов добави, че е малко притеснен, че не му е бил предоставен детайлен график за изпълнение на абсолютно всички дейности по обекта. "Т.е. те имат обща увереност, че всичко ще върви навреме, но не можаха да ни предоставят график, който аз изисках, за абсолютно всички дейности", добави служебният министър.

По този въпрос все пак е постигната договорка, че в сряда ще се направи среща на място на обекта, където ще се предостави график, който е съгласуван със строител, ако има подизпълнители при отделните дейности, възложител, и ще бъде проверен от Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След това ще се следи оперативно всяка една дейност спрямо този график.

Точно такъв бе и срокът посочен на 1 юли от Teoдopa Гeopгиeвa, изпълнитeлeн диpeĸтop нa cъвмecтнoтo дpyжecтвo ІСGВ, в ĸoeтo c paвни дялoвe yчacтвa бългapcĸaтa дъpжaвa пpeз Бългapcĸия eнepгиeн xoлдинг (БEX) и гpъцĸo-итaлиaнcĸи aĸциoнep.

Гaзoвaтa вpъзĸa мeждy Бългapия и Гъpция щe зapaбoти oт ceптeмвpи-oĸтoмвpи, каза тя, след като Koмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe (KEBP) и Peгyлaтopният opгaн зa eнepгия нa Гъpция (RАЕ) пpиexa Oĸoнчaтeлнo cъвмecтнo Peшeниe зa cepтифициpaнe нa ІСGВ ĸaтo нeзaвиcим пpeнoceн oпepaтop нa пpeнocнa cиcтeмa зa пpиpoдeн гaз - мeждycиcтeмнa гaзoвa вpъзĸa Гъpция - Бългapия (ІGВ)

"Казахме, че ще готова на 1 юли връзката, и на 1 юли 42 бара са пълни, функциониращи, работещи, даже от компанията казаха, че на ниво ръчно управление, системата е готова. Сега следва  да се тества автоматизацията", доволен съобщи Петков тогава.

Денонощни усилия на служебния кабинет

Други двама служебни министри на 10 август извършиха инспекция на територията на българската част на междусистемната газова връзка Гърция-България. Обиколката на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков установи, че газовата връзка не е готова.

"Днес газ не открихме, а строителни дейности и незавършена сграда. Без приключване на тази сграда интерконекторът няма как да заработи", посочи край Стамболийски Христо Алексиев и коментира, че се полагат денонощни усилия, за да бъдат приключени всички оставащи дейности.

И пред президента

"Авакс" - гръцката компания строител на газовата връзка между България и Гърция, си даде срок до края на август или най-късно до 7-8 септември да изпълни всичко недовършено по обекта и да получи необходимите разрешения от българските власти.

Радев инициира разговор с председателя на строителната компания и на дружеството възложител "Ай Си Джи Би", служебния премиер Гълъб Донев и министрите на енергетиката Росен Христов и на регионалното развитие Иван Шишков.

Досега официално е обявено, че обектът няма издадени актове 15 и 16, за да се смята за завършен, имало и забележки от пожарната и екоминистерството.

Представителят на строителната компания обясни, че дружеството е имало затруднения да се ориентира в точните технически изисквания на българската нормативна уреда за пускането на обекта в експлоатация, но вече е получило разяснения и е в състояние да се справи. Добави, че в рамките на ангажимента за двегодишна гаранционна поддръжка ще е на разположение.

Теодора Георгиева от "Ай Си Джи Би" (ICGB) потвърди, че работите са на финалната права, основните от тях са извършени и остават съпътстващите по узаконяването.

Така, изглежда, му се вижда краят на обявеният от Радев при идването на служебния му кабинет "хаос" в енергетиката.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    К
    к
    0 0
    19:15, 13 авг 2022
    ии, на 1 Октомрви ще дойде пролет?! И на 1 Октомври положението ще е същото както и на 1 Септември
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини