За септември са осигурени нужните количества газ, според служебния министър на енергетиката

За септември вече са осигурени нужните количества газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти. "Беше обявен търг, който приключи успешно за недостатъчните количества за септември. Цената е доста добра", изтъкна служебният министър.

Търсят се най-евтините доставчици на газ. В момента се водят преговори с няколко компании за доставките на газ за октомври, ноември и декември. Очаква се първо да се стабилизират количествата и цената да бъде на максимално ниско ниво, добави служебният енергиен министър.

"Вярвам, че ще успеем. Засега не мога да дам гаранции, защото не сме подписали договор. Освен това условията на офертите са конфиденциални, но имайте увереност, че ще го решим въпроса", увери Христов. По думите му се преговаря и за осигуряване на слотове с Гърция и Турция.

В отговор на журналистически въпрос от какво зависи дали ще бъдат започнати преговори с "Газпром-експорт" за доставка на руски газ, Христов отговори, че зависи от това дали всички нужди на България ще бъдат покрити от други доставчици. Това също е свързано и с пускането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България, защото по този газопровод е предвидено да бъде доставен газ от Азербайджан след 1 октомври. 

Сега ще се направят разчетите, за да се прецени какви количества ще са необходими и колко може да се доставят. От разликата между необходимостта и сигурните количества ще зависи дали ще се преговаря с "Газпром-експорт" или не. "Тук въпросът и всички трябва да си помислят добре, е, какво е по-добре - да имаме скъп газ или евтин газ, защото когато ние договаряме количества, ние също гледаме и цената. Т.е., ако договорим газ на цена три пъти по-висока цена, цялата страна готова ли е да купува скъпия газ", коментира Христов. По думите му скъп газ може да се осигури.

В момента приоритет е да се осигурят необходимите количества газ на по-ниски цени, за да може индустрията, бизнесът и топлофикациите да могат да работят, изтъкна Росен Христов.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини