Изложба от родния град на Аспарух Лешников заминава за втората му родина-Германия

    Изложбата за прочутия тенор, роден през 1897 г в Хасково- Аспарух Лешников-Ари „Рицарят на горното Фа“, ще бъде представена в Германия, където изпълнителят е бил много популярен през 30-те години на миналия век.

    Ари е част от една от най-известните музикални групи в Европа между двете световни войни -германският секстет „Комедиен хармонист” (б.а. на немски-“Comedian harmonists”). За по-малко от 6 години - от 1928 до 1934 г., те записват десетки грамофонни плочи, изнасят стотици концерти, а появата им навсякъде е посрещната с голямо въодушевление. Кариерата на групата се развива с феноменални успехи до 1933 г., когато на власт в Германия идва националсоциалистическата партия.

    Автор на изложбата е изследователката на делото и живота на Аспарух Лешников д-р Веселина Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково. Изложението беше представено за първи път на 3-ти юни тази година при откриването на Дните на Аспарух Лешников в родния му град, посветени на 125-годишнината от рождението на изпълнителя. Те минаха под патронажа на посланика на Германия в България Кристоф Айххорн.

    На откриването на изложбата, в която са включени много фотоси и данни от житейския път на наричания от музикалната критика, заради огромния си певчески талант, „Рицарят на горното Фа“ Аспарух Лешников, присъства и неговата внучка -оперната певица Джесика Лешникова.

    Изложбата се реализира реализира с подкрепата на община Хасково, Института за исторически изследвания към БАН и посолството на Федерална Република Германия в София. Тя вече беше представена в София.

    Турнето в Германия е с първа спирка на 2 септември в Българския културен институт в Берлин. Изложбата ще бъде открита в присъствието на д-р Веселина Узунова и д-ц. д-р Владимир Златарски от БАН. Представянето ще продължи в Дрезден и Шверин, чиито почетен гражданин е Ари.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини