Днес откриват българско неделно училище в Комотини

Днес 17.09. 2022, събота, от 11:00 часа тържествено ще бъде открито второ българско училище в Комотини. На освещаването ще присъства кмета на Хасково Станислав Децев, както и зам.-кмета на Хасково.

Сдружение „Балгария“ и „Агиос Йоанис тис Рила“ (Свети Иван Рилски"), както се нарича училището е създадено за първи път през 2021 г. от българи, които живеят постоянно в Комотини, както и от гърци, които са сключили смесени бракове, с цел деца от тези семейства да учат безплатно български език веднъж седмично. Училището в Комотини с много любов ще посрещне 21 ученици.

В съвместно съобщение училището и синдикатът отбелязват: „Сметнахме за полезно с това действие да създадем училищно звено за нашите ученици и да осигури безплатно обучение по майчин език. Но, разбира се, това е от особено значение и за град Комотини, който се характеризира със своята мултикултурност и привързаност към великите послания за хармонично съжителство между народите. В края на краищата Комотини и България са свързани от години с икономически фактори, поради границата, и ние вярваме в ползата от връзките в икономическия и културния сектор и секторите за развитие в гостоприемния град Комотини“.

Дарина Деаничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини