Показаха ретроспективна изложба на фотографа Илия Мирчев в Хасково

    Изложба на известния фотограф Илия Мирчев (1946-2011) бе показана в хасковската галерия „Атанас Шаренков“. Тя е подготвена от семейството му.

    „Това е една ретроспективна изложба, която подготвяхме от март месец“, каза дъщеря му Росица Мирчева в присъствието на брат си Евгени. Тя поясни, че идеята дошла от приятелска среща с шефа на „Новинар юг“ Божидар Грозев.

    „В разговора той каза: „Не е ли време да напомниш за баща ти?“ И оттогава тръгна всичко“, каза още Росица.

    Експозицията се състои от две колекции. Едната е от 30 цветни фотоса от 1984 г. Това е и една от последните изложби на Илия Мирчев. Другата е от 13 черно-бели фотоса, избрани от изложба от 1982 г., които са собственост на Историческия музей в Димитровград, откъдето преотстъпили кадрите. Направени са репродукции, тъй като оригиналите са в по-голям размер. На една от снимките е актрисата Пепа Николова.

    „Тя е била семеен приятел. Често са се събирали. Често е позирала на баща ми. Той обичаше да снима хубавото. Оценяваше красотата. А тя е невероятен модел“, каза Росица Мирчева.

    Тя поясни, че оригиналните снимки, показани в изложбата, са правени ръчно от баща й в личната му лаборатирия.

    Изложбата има и благотворителна инициатива. Има поставена кутия за дарения за лечение на 46-годишната Валя от Русе, която страда от рак на гърдата.

    Откриването на изложбата съвпада с рождения ден на Илия Мирчев, който е от Ямбол, но от 1960 г. живее в Хасково. Той бе не само фотограф, но също рали състезател, пчелар, рибар. Започва да снима от 13-годишна възраст, но професионално се занимава с фотография от 1972 г. Бил е фотограф-редактор в хасковския Център за фото-пропаганда към тогавашното Държавно предприятие „Българска фотография“. По-късно работи като фоторепортер във вестниците „Хасковска трибуна“, „Шипка“ и „Новинар юг“, фото кореспондент на вестниците „Нов Живот“, „Труд“. Има множество участия във фотографски конкурси и изложби, където е отличаван с награди.

    През годините неговият обектив запечатва хиляди събития и лица не само в хасковския край, но и в страната. Илия Мирчев ни остави стотици публикации в централния и регионалния печат, също и в специализирани фотографски издания – свидетелство за професионализъм и художествен вкус. Негови творби днес се пазят в музеите в Димитровград и Хасково, в Държавен архив в Хасково.

    Официалното откриване на изложбата е от 18:00 часа днес.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини