Осиновителката на починалото дете в Пловдив е вменяема и единствената заподозряна

Делото за починалото двегодишно дете се преквалифицира и Районната прокуратура - Пловдив го изпраща по компетенция на Окръжна прокуратура - Пловдив, съобщи на извънреден брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.  То се преквалифицира за причинена тежка телесна повреда на малолетно лице в условията на домашно насилие.

Детето беше прието на 23 септември в тежко състояние в УМБАЛ "Свети Георги"- Пловдив, а като заподозряна бе задържана осиновителката, след като лекари сигнализират в полицията, че при тях е постъпило дете, за което има съмнение за домашно насилие.  

Грошев съобщи, че момиченцето е починало на 16 октомври  в детското отделение на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, след като бе в кома над три седмици. По думите му по делото е постъпила експертна справка, която показва причината за смъртта - тежка черепно-мозъчна травма. Това дава повод, тъй като има причинна връзка между травматичните увреждания и смъртта на детето, делото да бъде изпратено на Окръжна прокуратура, подчерта районният прокурор. Престъплението, което ще се разследва, е причинена смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено причинена тежка телесна повреда. Към момента няма изготвено заключение на допълнителна съдебномедицинска експертиза, която ще бъде на базата на извършената аутопсия. 

Към момента майката е с най-тежката мярка "задържане под стража". Чавдар Грошев каза, че извънпроцесуално тя е дала обяснение, че детето е паднало, не се признава за виновна и отказва да дава повече каквито и да е обяснения. Няма данни да се е интересувала от състоянието на момиченцето, каза още прокурорът. Съдебномедицинската и съдебнопсихиатричната експертиза на майката показват, че тя е вменяема и може да носи наказателна отговорност.

На базата на всички събрани доказателства и направени разпити на много свидетели се потвърждава, че тя се е грижила за детето добре. Разпитани са и социалните работници, изготвени са социални доклади от отдела за закрила на детето, които потвърждават, че са правени внезапни проверки и те са показали, че за детето са полагани много добри грижи. Същото потвърждава и личният лекар, който твърди, че не е установил никакви травматични увреждания по момиченцето и винаги е водено в нормално състояние. 

По делото няма никакви доказателства друг човек да е ходил в дома на майката, няма данни, че е живяла с някого в жилището. Прокурорът подчерта, че ще се проверява всяка една информация, която е във връзка с това дело, но към настоящия момент няма данни и доказателства, че по някакъв начин някой не си е свършил работата.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини