Спешните медици от Хасково и страната на протест за по-високи и адекватни заплати

    Служители от Центъра за спешна медицинска помощ в Хасково излязоха на мълчалив протест с искане за по-високи заплати. Недоволството е в Деня на българския лекар – 19 октомври.

    Пред сградата на ЦСМП днес преди обяд излязох малко от хората, работещи в сектора, тъй като някои от дежурните служители бяха ангажирани с обслужване на пациенти, а други бяха заминали за столицата, за да се включат в националния протест пред сградата на Министерството на здравеопазването.

    Сред протестиращите в Хасково бе фелдшерът Татяна Атанасова, която е с 40 години стаж. Тя заяви, че след увеличението от 1 юли, заплатата за длъжността е 1540 лева, като се доближава с тази на медицинските сестри, които работят в кабинети и получават по 1450 лева. Категорична е, че заплащането за фелдшерите не е адекватно, тъй като работата им се доближава до тази на лекарите, които дори във всеки един момент могат да потърсят помощ от консултант.

    Фелдшерите заедно с шофьорите работят по 12-часови смени, като заплащането за нощен труд е 1 лев на час в интервала от 22:00 до 6:00 часа. Казват, че по време на дежурство понякога има моменти на затишие, но често се случват много екстремни ситуации, в които трябва да се действа бърза и адекватно.

    „Работата на един лекар и работата на един фелдшер е много различна по отношение на рисковия фактор. Фелдшерът е длъжен да взима самостоятелни и правилни решения в спешността, да прави бърза диагностика, при необходимост извършва реанимация. Всичко се свежда до нашия натрупан опит“, заяви Татяна Атанасова. Тя уточни, че всеки работен ден е различен и не знаят какво точно ги очаква. Ежедневно стават съпричастни с болката и стенанията на пациентите, понякога се налага да понасят гнева на близките, включително и смърт.

    „Попадаме на стари хора, на умрели хора, на стари трупове, на обесени хора, на починали деца. Дете ми е умирало в ръцете пред болницата. Знаете ли какво е да обдишвате уста в уста умиращо бебе, а майката да крещи отстрани? Знаете ли какво самообладание трябва да имаш“, разказа Атанасова с насълзени очи. Тя категорично смята, че трябва да се въведе нов статут за професиите в здравната система и да се осигури адекватно заплащане.

    Шофьорите от ЦСМП също смятат, че заплащането им не отговаря на работата, която вършат. Един от протестиращите бе Марин Янев, който заяви, че шофьорите получават по 990 лева месечно, почти колкото получава и един санитар в болницата.

    „Ние участваме в реанимации, отговаряме за поддръжката на линейката и апаратурата в нея, носим трудноподвижни хора, които понякога трябва да бъдат пренесени на ръце от апартаменти в блок до линейката“, заяви Марин Янев.

    „Нека обществото не ги приема като едни обикновени шофьори на бусове. Те са хора със специално обучение, минали са няколко курса по първично медицинско образование. Трябва да разпознават апаратурата, помагат на фелдшерите, разпознават ампулите с лекарствата и помагат в спешно състояние, извършват реанимация заедно с лекарите и фелдшерите“, каза Татяна Атанасова.

    Искането на шофьорите е заплатите им да станат 1400-1500 лева, а тези на фелдшерите да се доближат до лекарските.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ру
      Румен
      10 0
      18:06, 19 окт 2022
      Наистина трябва да вдигнете заплатите на тези хора, но и нещо друго трябва да се промени в Спешната помощ. Бил съм няколко пъти свидетел на грубо отношение към пациентите и имам лош спомен от това отделение -- особенно мъжете лекари/да не споменавам имена/
      • Ва
        Васко
        6 0
        23:57, 19 окт 2022
        Има един Жан Пейчев, не знам дали го бастисаха, ама тоя човек е за бой колкото може повече!
    • 2
      Сп
      Спешна помощ
      3 0
      09:31, 20 окт 2022
      Има много добри и кадърни доктори там , но има груби и невъзпитани! През лятото попаднах на преглед при една млада докторка -д-р Реджеб мисля, че беше. Много ме впечатли и ми помогна! Благодаря ви докторе!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини