Провал на срещата, инициирана от "Продължаваме Промяната" в парламента

Срещата в парламента по покана на "Продължаваме Промяната" във връзка с решаването на казуса с избор на председател на 48-ото Народно събрание не се състоя, на нея не дойде нито един от лидерите на парламентарно представените формации.  

Даниел Митов и Румен Христов от ГЕРБ-СДС се качиха в зала "Запад" на Народното събрание, за да видят какво става със срещата, предложена от "Продължаваме Промяната". Когато дойдоха, в залата бяха единствено медиите. По време на изявлението на депутатите от ГЕРБ-СДС, съпредседателите на "Продължаваме Промяната" Асен Василев и Кирил Петков също дойдоха. Даниел Митов посочи, че след като никой от поканените не е дошъл за тази среща, явно "Продължаваме Промяната" са в изолация.

Изчакахме да свърши председателският съвет, отбеляза Кирил Петков. Поради факта, че различните партийни групи си нямат доверие тук, или ще трябва да седнем и открито да започнем да градим консенсус, или нищо няма да се случи, констатира Кирил Петков. 

От ГЕРБ-СДС обявиха, че разчитат поканата на "Продължаваме Промяната" за разговори като: "Вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища". Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента.

От нашата парламентарна група не е нужно да ходи който и да е в която и да е зала, защото в залата на българския парламент всеки може да изкаже и да отстои публичната си политическа позиция, заяви  тя. 

По-рано днес депутатите не успяха да изберат председател на 48-ото Народно събрание и при третата процедура.  След това от „Продължаваме Промяната“ обявиха, че канят лидерите на парламентарно представените партии на преговори в 12:00 часа днес в Народното събрание за търсене на изход от кризата. В същото време заседава и председателският съвет на парламента.

От ГЕРБ-СДС казаха още, че са представили на председателски съвет решението си да не номинират отново Росен Желязков за председател на парламента. По думите на Десислава Атанасова това е знак, че са готови на компромис и да търсят съгласие. От "Продължаваме Промяната" вече оттеглиха кандидатурата на Никола Минчев. Затова Десислава Атанасова каза, че са съгласни третата политическа сила да номинира председател или друг подход - най-възрастният, най-опитният да оглави парламента, стига да има начин Народното събрание да започне своята законодателна дейност. Тя предложи също разговор за политики.

Все още на председателски съвет не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на 48-ото Народно събрание, след като критерият събиране на мнозинство в момента не важи и никой не преодолява изискванията на текстовете на Конституцията, посочи Атанасова.  Тя каза, че трябва в съгласие председателите на всички парламентарни групи да стигнат до единно решение.

По-късно председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред журналисти на излизане от председателския съвет на Народното събрание, че отиват да говорят с парламентарните групи и процесът продължава.  

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини