Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

Депутатите отново не успяха да изберат председател на 48-ото Народно събрание. До балотаж стигнаха кандидатурите на Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от "БСП за България". В хода на номинациите Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС си направи самоотвод. От "Възраждане" предложиха Цвета Рангелова.

Заседанието бе прекъснато до утре в 10:00 ч. Така това, което трябваше да бъде тържествено първо заседание на 48-то Народно събрание, ще продължи трети ден. Докато не бъде избран председател не може да има редовно заседание на парламента, защото неговото свикване е именно едно от правомощията на председателя.

Преди да бъдат гласувани номинациите Вежди Рашидов се обърна към депутатите в 48-ото НС. Никога в живота си не съм слагал пред името си нищо и никакви звания, каза Рашидов и отбеляза, че е почетен професор във Франция и Москва, преподавател в Художествената академия. От доброто име, което човек създаде, няма титла по-голяма, посочи той.
Благодаря на партията "Промяната", че направиха много голяма крачка. Това се иска - иска се да работим за българския народ и нищо повече и затова сме изпратени. И ги поздравявам и, дай Боже, така да върви този парламент, каза той.

Аз ще съм щастлив, ако вие днес изберете председател на парламента. Много е важно, касае съдбата на хиляди хора. Това не е шега, отговорността е страшно голяма, както днес болшинството или малцинството ни изпрати тук, така ще ни отхвърли от тук. С живота, със съдбата на хората не можем да се шегуваме, заяви Рашидов. Той се извини на лидера на "БСП за България" Корнелия Нинова "за острите влизания", които са имали през годините. От тук нататък оттеглям номинацията си, оттеглям я в името на разума и ви моля, много ниско стойте при хората, защото много бързо намразват. Нека ви обичат. Аз съм много обичан човек, това означава, че съм оставил нещо добро у хората. Това говори, че тези хора винаги са били близо до мен, бил съм на тяхното ниво и никога не съм се опитвал да ги забравя, защото самият аз произхождам от тях. Същото правите и вие. И вие произхождате от тези хора, стойте близо до тях и се грижете за тях, бащински ви моля. Това е смисълът на този парламент иначе няма смисъл, заяви Вежди Рашидов.

Речта му бе посрещната със ставане на крака и аплодисменти. Десислава Атанасова се обърна към Рашидов с думите: "Изправихте цялата зала на крака и на практика вие получихте титлата достоен председател на 48-ото Народно събрание и това ни обедини". Тя заяви, че ГЕРБ-СДС няма да издигат кандидат, водени от разбирането, че след като първата и втората политическа сила правят отстъпки, следва да се даде шанс на третите и четвъртите. Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната" посочи, че речта на Вежди Рашидов е достоен финал на дебата. От "Възраждане" предложиха Цвета Рангелова.

При финалното гласуване кандидатурата на Кристиан Вигенин подкрепиха 73 народни представители, "против" бяха 11 и "въздържали се" - 141. За кандидатурата на Йордан Цонев от ДПС гласуваха 102 народни представители, 67 бяха "против" и 56 - "въздържали се". Преди това депутатите приеха без промяна процедурните правила за избор на председател на 48-ото Народно събрание, единодушно с 229 гласа "за".

Пред журналисти Рашидов обясни, че е готов да поеме отговорност и ако се налага, би жертвал част от времето си, за да заработи новия парламент.

Рашидов каза, че утре пак ще води заседанието поради това, че е най-възрастният депутат. Аз смятам, че днес младите хора, които по-наперчени вървяха в политиката, малко има нужда и да смирят глава, компромиси да се правят. Моментът и кризата е голяма, няма място за експерименти и да се учат. Трябва да се вземат решения, коментира той.

След като за четвърти път бе даден ход на процедура по избор на председател на 48-ото Народно събрание, в рамките на която нито един кандидат не получи одобрението на повече от половината присъстващи народни представители, заседанието бе прекъснато до утре в 10:00 ч.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини