Махат новините на турски по БНТ? Преглед на националния печат

„Сега": Борисов пита СЕМ дали има нужда от турски новини

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е поръчал социологическо проучване за излъчването на новини на турски език по БНТ.
"Ще видя какво ще кажат хората и с него ще запозная СЕМ", заяви той. Борисов допълни, че общественият регулатор трябва да каже дали да се излъчват новини на турски език, или не.
По думите му постоянно се поставя в общественото пространство този въпрос и правителството иска да има ясен отговор на базата на социологическото проучване и решението на СЕМ.
Министър-председателят подчерта още, че новините трябва да се гледат, защото там се отразяват обществените нагласи.

 

„Новинар": Депутатите приеха бюджета набързо и без дебати

Почти без дискусия депутатите от бюджетната и икономическата комисия приеха на първо четене бюджета за следващата година. Безпрецедентно синдикатите не взеха отношение и не посочиха слабостите и недостатъците, които виждат в най-важния закон за държавата. Единствено по-дълго изказване направи председателят на икономическата комисия и депутат от Синята коалиция Мартин Димитров, който коментира, че реформите, заложени в бюджет 2010 г., са правилни.
Представители на опозицията също не взеха отношение и на практика дебат по разчетите на хазната не се получи. Това е най-бързото приемане на бюджет на първо четене в комисия, коментираха червени депутати. В сравнително кратки срокове народните избраници от бюджетната комисия приеха и бюджетите на НОИ и здравната каса. От лекарския съюз се обявиха против заложените разчети в бюджета на касата.

„Стандарт": Руски качулки в наш имот

Въоръжени до зъби руски спецчасти нахлуха в жилищните блокове в Българския център на промишлеността в Москва. В 9 часа вчера сутринта няколко микробуса стоварили 23 топмилиционери с маски пред комплекса. Те се държаха агресивно, твърдят от посолството ни в руската столица. Консулът Николай Панайотов и съветникът по сигурността Никола Влахов пристигнали незабавно на мястото на инцидента.
Шефът на отряда на ОМОН (отряд на милицията с особено предназначение) заявил пред българските дипломати, че има прокурорска заповед за обиск на жилището на българския бизнесмен Николай Николов.

 

„Сега": София обявява грипна ваканция

В петък вероятно ще бъде обявена грипна ваканция и в столичните училища, съобщи здравният министър Божидар Нанев, в парламента. Регионалният пандемичен комитет в София ще заседава в петък, като се очаква да бъде отчетена заболеваемост от 200 на 10 000 души и да бъде обявена грипна ваканция в столичните училища, съобщи Нанев. Засега е обявена грипна ваканция при отсъствие на 30 процента от учениците в 48 училища в София.
Според него засега все още не е достигната граничната стойност за обявяване на национална грипна епидемия - 200 заболели на 10 000 души.

„Дума": ДАНС с вот на доверие

И политиците, и служителите на ДАНС трябва да изчистим името на агенцията. Така се обърна вчера към присъстващите на кръгла маса в парламента за реформи в агенцията за национална сигурност премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че е склонен да даде вот на доверие на агентите, но допълни, че ако скандалите продължат, ще помисли дали да ги има или не.
"Ние даваме много пари, а от тези 96 млн. лв. 92 процента отиват само за заплати, а за три месеца вие ми генерирате само скандали, обърна се към агентите Борисов. Той допълни, че ще види колко справки за побоищата, които се твърди, че са се случвали в агенцията, има при главния прокурор и допълни, че все още не е късно да се подадат жалби. По думите му оттук нататък най-висока оценка ще получи този служител на ДАНС, който донесе сведения не само за бивши, но и за настоящи министри, кметове и т.н.


„Труд": Махат Агенцията за държавни вземания

Агенцията за държавни вземания (АДВ), която осребрява имущество на длъжници на бюджета, ще се закрие от 1 януари. Нейните функции ще се поемат от Националната агенция за приходите. Това съобщиха вчера от НАП.
Поради подготвяното сливане на двете приходни агенции, се сменя и ръководството на АДВ.
Досегашната шефка Венцислава Петкова, която беше назначена във ведомството от ексминистъра на финансите Пламен Орешарски, е освободена. Нейното място ще заеме Димана Митева, досегашен директор "Събиране" в Териториалната дирекция на НАП София. Неин заместник е Ели Ушева, досегашен служител в НАП-Пловдив.


„Труд": Още 5 магистрати излязоха покрай Черничкия

Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви още 5 кандидати за постове, засечени в двустранни контакти с Черничкия. Но това не е последната порция, прокуратурата щяла да изпрати още имена.
Междувременно и шефът на плевенската дирекция на МВР Светозар Илиев призна познанство с Черничкия: от преди 4-5 г., но не са разменяли телефони.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини